PVV voert druk op vrije media


Wilders heeft niets gebakken van persvrijheid

DEN HAAG, 20070528 -- Martin Bosma, mediawoordvoerder van Partij Voor de Vrijheid (PVV), heeft schriftelijke vragen gesteld waarmee hij de regering vraagt om de les voor te schrijven aan het NOS Journaal. Volgens het Collectief Voor Moderne Beschaving (CVMB) heeft Geert Wilders' PVV niets gebakken van de persvrijheid.

Bosma stelt zijn vragen naar aanleiding van een item van het NOS Journaal over de voetbalrellen in Tilburg, tijdens een wedstrijd tussen Jong Oranje en Jong Marokko op dinsdagavond 22 mei 2007. Volgens de PVV'er is het item van het NOS Journaal "gemaakt vanuit de multiculturalistische ideologie". In het item zijn namelijk twee mensen van Marokkaanse afkomst geïnterviewd, die de gemoederen sussen.

Uitzendingen die onvoldoende stigmatiserend en tendentieus zijn richting allochtonen komen de onrustzaaiers van PVV niet ten goede. PVV vraagt de verantwoordelijke minister dan ook om "het NOS Journaal er aan te herinneren dat zij betaald wordt door alle belastingbetalers".

Ook racisten en fascisten betalen uiteraard belasting, maar dat wil volgens het CVMB niet zeggen dat daarom het NOS Journaal verplicht moet worden om ook racistische items te maken. Journalisten moeten immers alle vrijheid hebben en hoor en wederhoor plegen. De rechts-populisten laten met hun vragen dan ook duidelijk blijken dat ze niets begrepen hebben van persvrijheid. Zou de PVV het liefst de vrije media willen verbannen?

Al eerder liet Wilders weten dat hij journalisten angsthazen vond, ook zouden de journalisten volgens de PVV-leider "tegen de macht aanschurken". Volgens het CVMB willen de rechts-populisten met deze toonzetting de journalisten van het NOS Journaal in een kwaad daglicht stellen, maar bovenal druk uitoefenen op de media. Een gevaarlijke ontwikkeling, aldus het CVMB.





Collectief Voor Moderne Beschaving