Weinig windkracht weerhoudt kitesurfers niet van waterkriebels

Ondanks de lage windkracht begeven kiteboarders zich tijdens Kiteboard Open 2007 toch op het water aan de kust bij Noordwijk aan Zee

NOORDWIJK AAN ZEE, 20070528 -- De lage windkracht 3 tot 4 heeft vandaag de Nederlandse Kiteboard wereldtop niet kunnen weerhouden van varen voor de kust van Noordwijk aan Zee tijdens het Kiteboard Open 2007. Tientallen pro-kiteboarders en honderden geïnteresseerden in deze extreme watersport waren vandaag aanwezig op het evenement. Ondanks de windstille weersverwachting in de ochtend, zijn er in de middag toch kampioenschappen gehouden voor de 'rookies' - beginners in de kiteboardsport.


Voor de derde keer organiseert de surfclub van Noordwijk dit spectaculaire (kite-)surfevenement door kitesurfers maar voor iedereen die benieuwd is naar deze sport. Het pinksterweekend staat in het teken van wedstrijden, tips & tricks, nieuw materiaal testen, meet & greets met pro-riders en vooral veel gezelligheid en relaxte surf-lifestyle. Onze verslaggever interviewde pro-kiteboarder Kevin Langeree, nummer 2 in de wereldtop, en zijn zus Jalou Langeree, Nederlands kampioene kiteboarden.

Ze wonen beiden in Noordwijk, vlak bij de kustlijn. Zodra de wind opkomt zijn ze op het water te vinden. Jalou: "Als kiteboarder krijg je windkriebels zodra de bomen heen en weer beginnen te bewegen. Je legt dan alles opzij om maar zo snel mogelijk een sessie op het water te doen. Voor veel mensen zijn deze windkriebels onbegrijpelijk, maar zodra je met een vlieger en kiteboard het water op bent geweest, weet je wat het is." Momenteel zit Jalou in haar examenjaar en zodra ze uit school komt wil ze het liefst op het water zijn met haar broer Kevin.

Een kiteboarder is erg afhankelijk van de wind. Van het ene moment op het andere moment kan een rust omslaan in een chaos. Wanneer het windstil is, tref je iedereen chillend aan op het strand of in de tent. Maar zodra windkracht 5 of meer op komt is het één hectische boel op het strand. Kevin: "Hoge golven en veel wind, dat vind ik lekker om te kiteboarden. Naast Noordwijk, is Zuid Afrika mijn favoriete plek om te kiten."

Kevin beoefent de extreme watersport al 7 jaar. En met succes. Hij is momenteel de nummer 2 ter wereld in kiteboarden. Al snel introduceerde hij het kiteboarden aan zijn zus. "Ik leerde Jalou hoe ze met de vlieger en het kiteboard om moest gaan. Toen heeft zij de sport ook opgepakt. Het is een soort verslaving. Je begint met windsurfen, maar zodra je een vlieger erbij hebt wil je niets anders."

De laatste jaren zijn de materialen erg verbeterd en is heeft de sport binnen korte tijd veel populariteit gewonnen. Hoewel het kiteboarden nog maar net uit haar kinderschoenen is gekomen, is het wel al toegankelijk geworden voor iedereen die interesse heeft in de sport. Ook zijn er veel verschillende merken kleding bijgekomen, met aparte kledinglijnen voor mannen en voor vrouwen. Veel van de pro-kiteboarders, waaronder Katja Roose, worden gesponsord door bekende merken als Protest en Lipton Ice Tea.

Onze verslaggever spreekt Katja aan, die net uit het water komt met een kiteboard onder haar arm. Zij is momenteel achtste op de wereldranglijst, en draagt een wetsuit van Maui Magic. "Voorheen waren er alleen zwarte wetsuits, en was kiteboarden nog voornamelijk een mannensport. Nu worden er ook kleurrijke producten ontwikkeld speciaal voor vrouwelijke kiteboarders. Ik hoop dat er hierdoor veel meer vrouwen deze sport zullen gaan beoefenen."

Heb jij ook ambities om de wereldtop van kiteboarden te bereiken? Neem dan eerst goed les, voordat je het woeste water en de wervelende wind werkelijk trotseert. Zelf hebben Kevin en Jalou gelukkig nog geen ernstige verwondingen aan de sport overgehouden, maar sommige amateurs die aan de sport begonnen zijn zonder enige vorm van les kunnen hier niet op afkloppen. En buiten goede les? "Ja, 3 dingen: Je moet doorzettingsvermogen hebben, je moet fanatiek zijn en je moet echt willen om kampioen te worden!" aldus Kevin.

Bezoek voor meer informatie over het Kiteboard Open 2007 evenement de website www.kiteboardopen.com


Interessante websites:

www.kiteboardopen.com
www.kevinlangeree.com
www.jaloulangeree.com
www.protest.eu/blogs/katja
www.dekiteschool.nl
www.hanglos.nl



Quintus Hegie