Syriërs stemmen over tweede termijn Assad

In Syrië kunnen bijna twaalf miljoen kiesgerechtigden zich zondag in een referendum uitspreken over een tweede ambtstermijn voor president Bashar Assad. De 42-jarige oogarts volgde zeven jaar geleden zijn overleden vader Hafez Assad op. Het Syrische parlement koos hem eerder deze maand unaniem opnieuw tot president en de verwachting is dat Assad ook van het volk wederom een mandaat zal krijgen om zeven jaar te regeren.
De Syrische oppositie boycot het referendum. Hassan Abdul-Azim, van de oppositionele Arabische Socialistische Unie, stelt dat de grondwet moet worden aangepast omdat nu alleen de regerende Baath-partij kandidaten voor het presidentschap mag voordragen. Van vrije presidentsverkiezingen is in Syrië geen sprake.
In 2000 schaarde zich in een referendum 97,29 procent van de kiezers achter Assad. De verwachtingen waren toen hooggespannen, omdat velen hoopten dat de jonge leider vergaande hervormingen zou doorvoeren. Hoewel hij echter honderden politieke gevangenen vrijliet en enkele economische hervormingen doorvoerde, is Assad inmiddels doelwit van kritiek door mensenrechtenorganisaties. De laatste maanden zijn zes mensenrechtenactivisten en critici van Assads beleid veroordeeld tot jarenlange celstraffen.
Onder Assad zijn de Syrische banden met Saudi-Arabië en Egypte - regionale grootmachten - verslechterd en de banden met Iran juist aangehaald. De betrekkingen met buurland Libanon zijn zelden zo slecht geweest als nu. Tijdens de regeerperiode van Assad, na de moord op de Libanese oud-premier Rafik Hariri in 2005, was Syrië gedwongen zijn leger uit Libanon terug te trekken. Hoe dan ook blijft Assads binnenlandse machtspositie onaangetast, omdat er simpelweg geen geloofwaardige alternatieven zijn

Koerdische Yekiti partij boycot presidentsverkiezingen

Denhaag - Op de 27ste van de maand vindt er een presidentschapverkiezing plaats in Syrië. De enige kandidaat komt uit de Baathpartij op basis van artikel 84 van de Syrische grondwet. Men kan zichzelf wel kandidaat stellen, maar de president zal uit de Baath-partij komen.

Volgens de Yekiti partij is dit niet democratisch en heeft het stemmen op een presidentskandidaat geen enkele zin. De partij meent dat dit 'toneelstuk' samengaat met een toenemend onderdrukkend beleid tegen de Syrische bevolking en in het bijzonder de Koerden.

De Yekiti partij zal samen met andere Syrische oppositiepartijen de verkiezing boycotten, omdat stemmen geen zin heeft.