International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 28 mei 2007

Hubert Bals Fonds-film wint Gouden Palm in Cannes

4 luni, 3 saptamini si 2 zile (4 Months, 3 Weeks and 2 Days) van Cristian Mungiu (Roemenië) is zondag 27 mei door de jury van het 60e filmfestival van Cannes bekroond met de Gouden Palm. De film is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage uit Nederland van het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam.

Mungiu heeft zijn film gemaakt voor een relatief laag budget waarin de Hubert Bals Fonds-bijdrage uit Nederland van groot belang is geweest. Het fonds gaf Mungiu najaar 2006 een bijdrage voor scenario-ontwikkeling. Het IFFR heeft Mungiu vanaf het prille begin gesteund met een fondsbijdrage voor zijn speelfilmdebuut Occident in 2001. Deze film werd vertoond tijdens het IFFR in 2003.

4 Months, 3 Weeks and 2 Days was al gedurende het festival van Cannes favoriet onder filmcritici. De film gaat over illegale abortus ten tijde van het regime van Ceaucescu maar is bovendien een meeslepende verkenning van karakter, vriendschap en verantwoordelijkheid in moeilijke omstandigheden.

(einde persbericht)