Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 16 mei 2007

Een openbare lezing van een (ontregelde) lezing

Leonardolezing Universiteit van Tilburg door Wim T. Schippers

Ter afsluiting van de Leonardo-wisselleerstoel 2006-2007 zal gasthoogleraar Wim T. Schippers op 29 mei 2007 een openbare lezing verzorgen in de aula van de Universiteit van Tilburg. Het publiek zal getuige zijn van een diepgravende lezing en een genante familierel. De grenzen tussen toneel en werkelijkheid vervagen.

Groot geleerde en begenadigd spreker Henrik van Woerdekom (Titus Muizelaar) heeft een lezing voorbereid over het verschijnsel ethiek. Onder de titel Wat doen wij er toe? zal de professor doctor zijn zienswijze etaleren over Het Goede en Het Kwade. Na de inleiding door de zelfingenomen voorzitter van de culturele vereniging en wat ander oponthoud kan Henrik eindelijk beginnen.
Voor Henrik zou dit een avond als vele kunnen zijn, ware het niet dat zowel zijn moeder en zijn dochter als zijn vrouw en zijn huidige vriendin in de zaal zitten. Wat een boeiende lezing had moeten worden, ontaardt in een openbare familieruzie met hilarische, schrijnende en ontroerende persoonlijke ontboezemingen. Het ene moment lijkt Henrik alles onder controle te hebben, het volgende moment valt hij volledig uit zijn rol en gaat hij zonder terughoudendheid de confrontatie aan.

De zesde Leonadolezing is gebaseerd op het toneelstuk Wuivend graan van Wim T. Schippers. Onder regie van Titus Tiel Groenestege, en met medewerking van de acteurs van Wuivend graan Nelly Frijda, Kees Hulst, Raymonde de Kuyper, Titus Muizelaar, Olga Zuiderhoek en Randy Fokke, zal het publiek getuige zijn van een enerverende middag waarop powerpointpresentaties en handgemeen naadloos in elkaar overvloeien.

Wim T. Schippers is de zesde hoogleraar die de
Leonardo-wisselleerstoel van de Faculteit Geesteswetenschappen heeft bekleed. De Leonardo-wisselleerstoel wordt jaarlijks bemensd door een 'spraakmakend dubbeltalent'. Naast een cursus voor studenten verzorgt de bekleder van de wisselleerstoel een openbare lezing: de Leonardolezing.

Wim T. Schippers (1942) is een alleskunner die onder meer beeldend kunstenaar is, schrijver met opmerkelijke taalvondsten, theatermaker en bedenker van spraakmakende radio- en televisieprogramma's als We zijn weer thuis en de Fred Haché Show. Wim T. Schippers presenteerde een aantal jaren de Nationale Wetenschapsquiz. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als de stem van Ernie in Sesamstraat.

Noot voor de pers De Leonardolezing 2006-2007 vindt plaats op dinsdag 29 mei om 16.00 uur in de Aula van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2 te Tilburg. Programma en routebeschrijving via: www.uvt.nl/fgw/leonardo/. Meer informatie over de Leonardolezing: Annemeike Tan, voorlichter Faculteit Geesteswetenschappen, UvT, tel: 013 466 3357/2614 of e-mail: a.m.tan@uvt.nl. Meer persberichten van de UvT op www.uvt.nl/persberichten.

UvT Persbericht