Prijzen voor innovatie en duurzaamheid

24.05.2007 / 10:02 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Zeven ministeries

Zeven ministeries

Prijzen voor innovatie en duurzaamheid

Ei van Columbus zoekt echte winnaar

Vanaf 29 mei zijn de inschrijvingen geopend voor de elfde editie van het Ei van Columbus: de prijsvraag voor vernieuwende en duurzame initiatieven. Inzet is een trofee en een geldbedrag. Het Ei van Columbus is tevens de Nederlandse voorronde voor de European Business Awards for the Environment. Ook is er een studentenwedstrijd.

Bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en kennisinstellingen kunnen hun inzendingen tot 25 september aanbieden via www.ei-van-columbus.nl. Inschrijven kan in vijf prijscategorieën: duurzame bedrijfsvoering, duurzaam product of dienst, duurzame productietechnologie, internationale samenwerking en duurzame maatschappelijke initiatieven. Een vakjury kiest in elke categorie een winnaar, als ook één eindwinnaar van het Ei van Columbus.

Europese prijsvraag
Onder de inzendingen van bedrijven zoekt de vakjury tevens naar initiatieven die kans maken op de European Business Awards for the Environment. Deze prijzen reikt de Europese Commissie in 2008 voor de tiende keer uit. Nederlandse inzendingen bleken de afgelopen edities succesvol in Europa: in 2006 won iD-L zowel de Nederlandse als de Europese prijs in de categorie Internationale Samenwerking met RagBag(r). Deze tassen en organizers zijn gemaakt van gerecycled plastic folie, verzameld, gesorteerd en gewassen door 'ragpickers' in de sloppenwijken van Delhi.

Studentenwedstrijd
Dit jaar schrijft het Ei van Columbus voor het eerst een studentenwedstrijd uit. Welk studententeam verzint voor 'zijn' duurzame innovatie de beste promotie onder een breed publiek? De teams maken kans op een geldbedrag waarmee zij zelf een duurzame bestemming mogen realiseren: van de aanschaf van een zonneboiler voor het studentenhuis tot een duurzame vakantie.

Ei van Columbus
Het Ei van Columbus is hét podium waar organisaties hun duurzame initiatieven kunnen tonen aan een groot publiek. Op www.ei-van-columbus.nl kan iedereen de inzendingen op de voet volgen en waarderen. De vakjury nomineert begin december 2007 twintig initiatieven die kans maken op het totale prijzengeld van 62.500 euro. In het voorjaar van 2008 worden de winnaars per categorie en de overall winnaar van het Ei van Columbus bekend gemaakt. Het Ei van Columbus is uitgeschreven door zeven ministeries: VROM, EZ, LNV, OCenW, BZ, VenW en VWS.