Gemeente Rotterdam

Alle vijf de raadscommissies vergaderen in de week van 29 tot en met 31 mei. Er komen diverse onderwerpen aan de orde. Insprekers over onderwerpen die op de agenda staan, kunnen zich tot twee werkdagen voor de vergadering aanmelden bij de griffie.

Commissie Maatschappelijke Ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie

Dinsdag 29 mei, 9.30 uur

De commissie bespreekt de (stand van) uitvoering van een aantal moties uit de halfjaarlijkse motierapportage van het college van B en W.

Ter advisering aan de raad liggen verder twee raadsvoorstellen voor. Eén voorstel betreft de afdoening van de motie-Wijntuin over homo/lesbisch emancipatiebeleid. De commissie betrekt daarbij de Voortgangsrapportage homo/lesbisch emancipatiebeleid. Het andere raadsvoorstel is die tot afdoening van de moties "Subsidiekader Participatie en Burgerschap" en "Nadere uitwerking subsidiekader Stadsburgerschap". Daarbij betrekt de commissie ook de Beleidsregel en nadere regels voor Participatie en Burgerschap.

Commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport

Woensdag 30 mei, 9.00 uur (LET OP! gewijzigd aanvangstijdstip)

De nota Visie Voetbal Vitaal, die tijdens de vorige raadsperiode door het College is vastgesteld, concludeert, dat er een herstructurering van zowel voetbalverenigingen als voetbalvelden dient plaats te vinden. De commissie bespreekt de brief van de wethouder, waarin wordt aangegeven op welke manier dit zal worden vormgegeven.

De commissie bespreekt ook het voorstel tot afdoening van de motie-Van Schaik. Hierin was aan het College gevraagd om voor het zomerreces van 2007 met een voorstel te komen over het instellen van clausules bij het gunnen van werkzaamheden in de openbare ruimte.

Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur

Woensdag 30 mei, 14.00 uur

De commissie besteedt aandacht aan het tweede ijkmoment van de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs. Punten van bespreking zijn de statuten voor de bestuursvorm. Het college van B en W stelt een algemeen bestuur en een college van bestuur voor.

Verder adviseert de commissie over het Plan van Scholen basisonderwijs 2008-2010. Er komt een aanvraag aan de orde van de Stichting Cosmicus voor de opname van een nieuwe bijzondere basisschool in de deelgemeente Charlois.

De commissie bespreekt het gemeenschappelijk inspectierapport Gessica. Het college heeft aangegeven alle aanbevelingen over te nemen. Deze aanbevelingen sluiten aan op het actieprogramma Ieder kind wint.

Tot slot komt het cultuurverslag 2005-2006 aan de orde. De voorlopige conclusies uit het verslag worden betrokken in de uitgangspuntenbrief voor het Cultuurplan 2009-2012.

Commissie Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Vervoer

Donderdag 31 mei, 9.30 uur

De commissievergadering begint met het onderwerp luchtkwaliteit. De Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit 2005 is geactualiseerd. Het vernieuwde actieprogramma 2007-2010 met 35 concrete maatregelen wordt besproken. Eerder dit jaar sprak de commissie tijdens een externe oriëntatie met diverse bewoners en milieuorganisaties over de luchtkwaliteit in Rotterdam. In vervolg daarop zal de stichting Milieu Dichterbij aan het begin van de vergadering vier schilderstukken presenteren die gemaakt zijn op een themavond over reine lucht. De kunstwerken zijn bedoeld als inspiratiebron voor de commissieleden.

Daarna wordt de bestuurlijke reactie op het voorgenomen aanwijzingsbesluit Rotterdam Airport met het bijbehorende milieueffectrapport (MER) besproken. In de reactie spreekt de gemeente Rotterdam nog geen voorkeur uit voor een van de varianten in afwachting van een aantal aanvullingen op het MER en vraagt ze het aantal nachtvluchten van regeringswege zoveel mogelijk te beperken.

Tenslotte komt "Iedereen werkt mee" het beleidskader werk en re-integratie 2007-2010 aan de orde. Daarin staat aangegeven hoe de ambitieuze doelstellingen om 20.000 Rotterdammers weer aan het werk te krijgen gerealiseerd zullen gaan worden.

Commissie voor Bestuur, Veiligheid en Middelen

Donderdag 31 mei, 20.00 uur (Het eerste deel van de vergadering, vanaf 19.15 uur, is besloten)

De commissie bespreekt de trendrapportage van het actieprogramma Meedoen of Achterblijven. Deze periodieke rapportage met de titel Radicalisering in Rotterdam II geeft een actueel beeld van de aard en omvang van het vraagstuk van radicalisering in de stad en de trends die in dit verband worden waargenomen.

Ook behandelt de commissie de jaarverslagen van de gemeentelijke ombudsman, de Algemene bezwaarschriftencommissie en het Burgerjaarverslag. Daarnaast buigt de commissie zich over de rapportage bestuurlijke samenwerkingsverbanden.

Actualiteitenuur raad

Donderdag 31 mei, 14.00 uur, raadzaal

De onderwerpen zijn donderdagochtend na 10.00 uur bekend.

Bron: Griffie, 24-05-2007