LLiNK

Rotterdam, 24 mei 2007


- PERSBERICHT -

LLinke Soep beheerst het klimaat

LLinke Soep, het duurzame programma met ballen, laat de temperatuur deze week behoorlijk stijgen. In de laatste uitzending van dit seizoen kijken we met een legertje deskundigen en critici naar de doemscenario's van de heer Gore, vertellen geleerde dames en heren of 'Amersfoort aan zee' straks echt bestaat, gaan we op zoek naar de laatste zure regendruppel en houden we op duurzame manier ons hoofd koel. LLinke Soep is op dinsdag 29 mei om 20.55 uur te zien bij LLiNK op Nederland 3.

"Ga je mee naar Amersfoort aan Zee?" Over een halve eeuw, als sombere smeltvoorspellingen uitkomen, is dat wellicht totaal geen bizarre vraag meer. Dan zijn alle dijken en duinen weggevaagd en rukt de kustlijn ver naar het oosten op. Froukje fiets langs de NAP route, op de grens van nat en droog, een route die deze toekomstige kustlijn ongeveer volgt. Onderweg peilt ze wat meningen over de gevolgen van de opwarming bij bewoners op de route en pikt ze ook nog even een pikante groepsexpositie over porno mee. Wat denken ze daar over het hete en vochtige klimaat?

Maar wat hebben Nederlandse experts eigenlijk te melden over die warme toekomst en kustverschuivingen? Wat betekent zo'n waterstijging voor het landschap? En wat betekent de warmte voor de natuur? Froukje laat Rolf Roos, Florrie de Pater en Harry Otten aan het woord. Roos heeft het boek Opgewarmd Nederland samengesteld. Volgens hem kon het nog wel eens stil worden in het bos. Ingenieur en waterdeskundige De Pater is ervan overtuigd dat het rivierwater straks niet goed meer in zee kan weglopen. En klimaatdeskundige en oud-weerman Otten voorspelt dat we het dit jaar nog gaan meemaken: de magische grens van 40 graden Celcius!

Je hoofd koel houden: dat is waar het om draait in de komende tropenjaren. De verkoop van airconditioners, ventilatoren of andere koelsystemen zal, als de klimaatvoorspellingen uitkomen, de pan uitrijzen. Maar zijn die apparaten allemaal even milieuvriendelijk? Edo sluit zichzelf op in verwarmde containerwoningen voor een testje met drie verschillende airco's de Tristar 12000, de Delonghi 'Maestro' CP20 ARE en de Zibro PH 733. Er bestaan twee soorten airco's. Monomodellen en splitmodellen. Monomodellen werken bijna continu op vol vermogen, splitmodellen schakelen terug naar 30 tot 50 procent van hun vermogen, wanneer de ingestelde temperatuur is bereikt. Zullen de splitmodellen daarom makkelijk winnen?

Je kunt het natuurlijk als minister van Milieu niet maken om niet op en top groen te zijn in elk aspect van je professionele en persoonlijke leven. Toch neemt Froukje maar eens de proef op de som en gaat een dagje met minister Jacqueline Cramer van VROM mee om haar op de groene meetlat te leggen. Okee, de dienstauto is in ieder geval milieuvriendelijk. Maar wat doet die gloeilamp in dat spotje aan het plafond?

Hoe overtuigend de tekenen van opwarming om ons heen ook zijn, je hebt altijd een paar dwarsliggers die alle onheilstijdingen niet zomaar voor zoete koek slikken. Die kritische kanttekeningen zetten bij een al te simpele voorstelling van zaken. En soms zijn dat niet de minsten. Edo wil dit tegengeluid wel eens aan het woord laten en legt zijn oor te luister bij gletsjerdeskundige Hans Oerlemans, astronoom Kees de Jager en geoloog Salomon Kroonenberg. Hij bespreekt met hen de meest spectaculaire beweringen uit de film van Al Gore. In principe blijken zij het eens te zijn met de grote lijnen van An Inconvenient Truth, maar ze komen alledrie met originele extraatjes.

Het was een absoluut rampscenario en het gesprek van de dag. Kale bomen in het Duitse Zwarte Woud waren het dodelijk bewijs. Het zou niet lang duren of alle bossen zouden het loodje leggen. Dé grote boosdoener: zure regen. Dat was in de jaren tachtig. Maar waar zijn die zure druppels toch gebleven? Je hoort er niks meer van. Zijn al die verzuurde bossen opeens weer kerngezond? Razende reporter Marcel kan dat niet geloven en vertrek op onderzoek naar de Peel. Zijn hamvraag: bestaat zure regen niet meer of horen we er gewoon niks van?

LLinke Soep op radio, tv en internet.
Radio 1: iedere vrijdag om 20.00 uur.
Nederland 3: dinsdag 29 mei om 20.55 op Nederland 3. Internet: iedere dag vers

LLinke Soep is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 2 en 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.llink.nl.


------------------------------------------


- EINDE PERSBERICHT -