Gemeente Maastricht

Verkeersdoseerlicht Amby-noord op 29 mei in werking

29 mei aanstaande wordt de verkeersdoseerlichtinstallatie in Amby-noord voor het eerst in werking gesteld. Het doel van dit systeem is om het sluipverkeer op de Ambyerstraat te verminderen en de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren.

Dagelijks maken zo'n 6000 auto's van noord naar zuid gebruik van de Ambyerstraat. Hiervan worden zo'n 5000 auto's aangemerkt als sluipverkeer. Veel automobilisten proberen de file bij het Geusselt te vermijden door gebruik te maken van deze route. Dat wordt nu minder aantrekkelijk gemaakt door de doseerinstallatie. Het doseerlicht meet het aantal auto's en laat ze vervolgens gedoseerd door. Hierdoor wordt de doorrijtijd verlengd. Voor veel automobilisten is het dan niet meer aantrekkelijk om via Amby naar Maastricht te rijden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het aantal auto's per spitsuur wordt teruggedrongen van 750 naar 500.

Een doseerlicht wordt geplaatst aan het einde van de afrit Rothem/Meersen, komende vanuit Heerlen. Een ander licht wordt geplaatst in de Ambyerstraat Noord ter hoogte van de grens met de bebouwde kom. De maatregel is tot stand gekomen in nauw overleg met de gemeente Meerssen en Rijkswaterstaat.