Gemeente Rotterdam

De commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR) gaat op 29, 30 en 31 mei in gesprek met de wethouders Bolsius, Geluk, Baljeu, Karakus en Schrijer over de gemeenterekening 2006. Dat gebeurt tijdens openbare hoorzittingen. Het horen van de wethouders onderstreept het politieke karakter van de beoordeling van de gemeenterekening. De gemeenteraad behandelt de gemeenterekening op 5 juli.

Hoorzitting over jaarlijkse gemeenterekening

In 2006 werden wethouders voor het eerst gehoord in het onderzoek van de gemeenterekening. De COR stelt de hoorzittingen in om de gemeenteraad een inhoudelijk advies te kunnen geven over de vaststelling van de rekening.

De commissie wordt daarbij ondersteund door de accountant van de gemeenteraad.

Tijdens de hoorzittingen komen onderwerpen aan bod zoals finacieel beheer, budgetrecht van de raad, het financiële resultaat in 2006, doelmatigheid en ook bevindingen bij gemeentelijke diensten. Het vaststellen van de rekening is een politiek oordeel. Met de vaststelling verleent het college decharge verleend over het gevoerde financiële beleid.

Resultaat gemeenterekening

De gemeente heeft over 2006 een rekeningoverschot van 60 miljoen op een begroting van 6,3 miljard. De accountant (KPMG) heeft een goedkeurende verklaring afgegeven. Met het indienen van de jaarlijkse gemeenterekening legt het college verantwoording af over hoe is omgegaan met de budgetten die de gemeenteraad bij de begroting ter beschikking stelde. Voor de gemeenteraad is van belang of alle wijzigingen in de rekening, ten opzichte van de begroting, ook door de raad zijn goedgekeurd.

Jaarverslag

Op verzoek van de raad is het jaarverslag twee weken eerder beschikbaar dan in voorgaande jaren. Daarbij zijn de regels aangescherpt. Zo bevat het jaarverslag de verantwoording richting het rijk over een aantal specifieke uitkeringen. Voorheen werden deze apart en in een later stadium aangeleverd. Daarnaast heeft de accountant strenger getoetst op de naleving van de subsidieregels.

Behandeling in de gemeenteraad

De uitkomsten van de hoorzittingen betrekt de COR in haar advies over de financiële verantwoording van het college. De verschillende vakcommissies buigen zich daarna over de gemeenterekening met betrekking tot het beleid van de diensten op hun vakgebied. Op 5 juli is het finale verantwoordingdebat in de gemeenteraad waarbij de raad het college al dan niet decharge moet verlenen.

Het college komt begin juni in de kaderbrief met voorstellen over de bestemming van het resultaat voor 2008. Op dat moment is ook het meerjarige financiële beeld bekend en kan een integrale afweging plaatsvinden. De gemeenteraad beslist op 12 juli bij de kaderbrief over de voorstellen van het college.

Planning hoorzittingen

Het horen van de wethouder is openbaar en toegankelijk voor pers en publiek. De bijeenkomsten worden gehouden in het stadhuis in zaal SH 113.

Datum

Tijdstip

Wethouder

29 mei

09.00 11.00 u

Dhr. Bolsius

11.15 12.00 u

Dhr. Geluk

12.15 13.30 u

Mw. Baljeu

30 mei

11.00 11.30 u

Dhr. Harbers

11.45 12.45 u

Dhr. Schrijer

31 mei

09.00 09.30 u

Mw. Kriens

09.45 10.15 u

Dhr. Karakus

10.30 11.00 u

Dhr. Kaya

Bron: Griffie, 25-05-2007