Gemeente Zoetermeer

Verslag sport van de maand mei 2007, IJshockey bij de Zoetermeer Panters, door wethouder Muijzers

Donderdag 24 mei was ik te gast bij de Zoetermeerse Panters. Kortgeleden was ik er ook al eens, om prijzen uit te reiken bij een internationaal jeugdtoernooi, waarbij het me opviel dat de Zoetermeerse goalies in alle verschillende leeftijdsklassen tot beste keeper werden uitgeroepen. Maar op deze warme donderdagavond had ik de twijfelachtige eer zelf te ijshockeyen.

Twijfelachtig, vanwege mijn zeer beperkte schaatsvaardigheid (zie ook mijn verslag van Sport van de Maand Januari 2007: Schaatsen). Mijn sportmaatje van de maand, Walter van Leeuwe (ING Vastgoed, partner in de ontwikkeling van Oosterheem), bleek daarentegen over onbekende talenten te beschikken.
Ik kies mijn Sporten van de Maand niet zelf uit. Verenigingen en sportaanbieders kunnen mij uitnodigen, en dat doen ze volop. Vanuit een vrije keuze zou ik ijshockey niet hebben gekozen. Een paar maanden geleden was voor mezelf duidelijk bevestigd geworden dat ik het schaatsen nooit goed onder de knie zal krijgen. Omdat de eerste stap bij het aanleren van het ijshockey het verbeteren (of aanleren) van de schaatsvaardigheid is, zag ik toch enigszins op tegen het meedoen met de recreatieve trainingsgroep, die als ik het goed begreep bestaat uit ouders van jonge Panters.
Allereerst: het omkleden is al een volledige warming-up op zich. Geduldig krijg ik uitleg bij alle beschermende kleding- en andere stukken die ik aan doe. Het is hard werken om alles aan te krijgen, maar ik neem aan dat een geoefende ijshockeyer er veel minder tijd aan kwijt is en het er ook minder warm van krijgt. De eerste stunteligheden buiten het ijs zullen bij mogelijke herhaling ongetwijfeld snel verdwenen zijn.
We kunnen kiezen uit een rechtshandige en een linkshandige stick. Het rechts van je eigen lichaam spelen met linkerhand boven en de rechterhand in het midden van de stick blijkt de linkshandige manier te zijn. Als rechtshandige kies ik toch voor de verkeerde stick, omdat dat voor mij veel vertrouwder aanvoelt. Volgens mij is er op die manier ook meer kracht te zetten, voor rechtshandigen. Mijn tegendraadsheid op dit gebied van voorkeursbeen/-arm - bleek overigens al op jonge leeftijd: als rechtsbenige stepte ik links en op een sneeuwglijbaan ga ik met de linkervoet voor staan. De eerste (groeps)oefeningen gaan me volledig voorbij; al mijn aandacht en energie is nodig voor het enigszins in evenwicht blijven tijdens het maken van basispasjes voorwaarts. Met verwondering zie ik Walter met kennelijk speels gemak ook achteruitschaatsen. Het prettige gevoel komt bij me op dat er tenminste één gastspeler tevreden naar huis zal gaan.
Het partijtje werkt in eerste instantie niet bijster bevrijdend. Ik voel me bezwaard om een hardwerkende ploeggenoot te vervangen, want ik beperk me tot meeschaatsen als het daar al op lijkt en overeind blijven. Dat wordt een lange avond, denk ik als ik zie dat er nog meer dan een half uur partijtje te gaan is. Maar dat blijkt mee te vallen. Ik ga de tijd vergeten en met elke invalsbeurt groeit het zelfvertrouwen in mogelijke vooruitgang, ooit . De aarzeling verdwijnt met de schaatsminuten en aan het slot vind ik het zelfs aan de leuke kant. Schaatsen kan ik nog steeds niet, maar de spontane progressie was ook de meelevende teamgenoten niet ontgaan. Met veel moeite werd geprobeerd mij een doelpunt te laten scoren, hetgeen ook lukte, waardoor ik met veel trots de puck van het eerste doelpunt als traditioneel aandenken mee naar huis mag nemen. Die ligt nu bij de even traditionele pet die ik meekreeg, of heet dat cap? Terugkijkend is het me onverwacht meegevallen. Het blijkt maar weer dat je ook té gefocust kunt zijn op iets. En dit keer was het niet iets té graag te willen, maar iets te graag níet te willen. Ik wilde graag niet-vallen wat een onnozele doelstelling is bij deze sport; vallen is er een onderdeel van én het doet gegarandeerd geen pijn in plaats van proberen zo veel mogelijk plezier te hebben vanuit mijn beperkt talent. Dat werd me ook vanaf de eerste uitleg verteld, maar ik moest het kennelijk vanuit mezelf ervaren. En dat komt me bekend voor eigen ervaring gaat boven alle theorie.

Frans Muijzers.