Ministerie van Defensie

29-05-2007 09:50

MARINIERS OEFENEN VOOR ORKAANPASSAGE

Foto: Ministerie van Defensie - Eerste-hulpverlening totdat het medische team ter plaatse is
klik voor vergroting
In het Caraibisch Gebied vond vorige week één van de belangrijkste oefeningen van het jaar plaats. Tijdens Hurricane Exercise trainden marine en lokale autoriteiten de hulpverlening rondom een orkaanpassage op Sint Maarten.

De mariniers van 32ste infanteriecompagnie werden in diverse reële scenarioâs ingezet. Niet alleen beveiligden zij in de nacht van de orkaan diverse shelters op het eiland, ook maakten zij de volgende ochtend de balans op van de schade en benodigde hulpverlening. Verder hielpen de mariniers met het puinruimen, verleenden ze medische assistentie en hielpen ze bij het bewaren van de openbare orde en veiligheid.

Foto: Ministerie van Defensie - Het stationsschip kan na een orkaanpassage water, medicijnen en rantsoenen bieden. Voor hulp in moeilijk bereikbare gebieden wordt de boordhelikopter ingezet. klik voor vergroting
Een belangrijk aspect tijdens Hurrican Execise is het toepassen van riot control- technieken, indien een situatie, door bijvoorbeeld een groep opstandige burgers uit de hand dreigt te lopen. Mariniers moeten dan deëscalerend optreden en de kalmte proberen te herstellen. Ze moeten rust en vertrouwen uitstralen en een oplossing vinden voor de redenen van onvrede. Herstelt de rust daarmee niet, dan leren de mariniers de âleidersâ binnen de groep te identificeren en isoleren.

Foto: Ministerie van Defensie - Indien een menigte niet kalmeert passen de mariniers 'riot control' technieken toe om de rust te herstellen.
klik voor vergroting
Hulpverlening bij een orkaanpassage is één van de hoofdtaken van de Koninklijke Marine in het Caraibisch Gebied.