Gemeente Venlo


Verklaring van goed gedrag vereist voor chauffeurs leerlingenvervoer

persbericht 25 mei 2007

Het leerlingenvervoer in de gemeenten Venlo en Beesel komt vanaf 1 augustus 2007 te liggen bij twee vervoerders (nu nog één), te weten Connexxion Taxi Services B.V. en Munckhof Taxi B.V.. In het programma van eisen kregen de integriteit en het gedrag van de chauffeurs een prominente plaats.

Beide vervoerders zijn geselecteerd via een Europese aanbesteding, waar in totaal acht aanbieders op hebben gereageerd. Op basis van een uitgebreid programma van eisen hebben de aanbieders een offerte uitgebracht. Het programma van eisen bevatte zoals verwacht mag worden onderwerpen als de technische staat van de bussen, onderhoud, rijvaardigheid van de chauffeurs, verzekeringen et cetera.

Daarnaast heeft de gemeente Venlo nadrukkelijk eisen gesteld aan de betrouwbaarheid, integriteit en goed gedrag van de chauffeurs. Elke chauffeur die leerlingen uit de gemeenten Venlo en Beesel vervoert, moet een verklaring van goed gedrag kunnen overleggen.

Wethouder Onderwijs Ramon Testroote: "Je laat je kind niet zomaar bij de eerste de beste in de auto stappen. Heel verstandig, in deze tijden. Dat geldt dus onverminderd voor georganiseerd leerlingenvervoer vinden wij. Als gemeente heb je bij het vervoer van schoolkinderen een grote verantwoordelijkheid. Ouders vertrouwen ons hun kinderen toe. Daar geven we heel zorgvuldig invulling aan."

Incidenten eerder en elders in het land waren mede aanleiding om een verklaring van goed gedrag te eisen van de chauffeurs. Bij de aanbesteding bleek dit bij de diverse vervoerders (nog) geen vanzelfsprekendheid te zijn, maar de twee nieuwe vervoerders onderschrijven de eis van de gemeente volledig.

In totaal is er vervoer nodig voor op dit moment 577 leerlingen. Connexxion Taxi Services B.V. zal het kleinschalige vervoer (kleine busjes) van 325 leerlingen binnen de gemeente Venlo voor haar rekening nemen. Munckhof Taxi B.V. zal het grootschalig vervoer (touring cars) naar scholen binnen de gemeentegrenzen invullen (135 leerlingen), het vervoer naar scholen in Grubbenvorst en Groesbeek (15 leerlingen), naar scholen in Eindhoven, St. Michielsgestel en Vught (26 leerlingen), naar scholen in Horn, Heel, Hoensbroek, Roermond en Reuver (16 leerlingen) en naar de islamitische school in Helmond (60 leerlingen).

De contracten zijn afgesloten voor een periode van drie jaar, tot 1 augustus 2010, met de mogelijkheid tot een verlenging met twee jaar.