Gemeente Brunssum

Eerste krant Jongerenpersbureau Brunssum

Het Jongerenpersbureau Brunssum presenteerde donderdag 24 mei de eerste eigen krant. Het eerste exemplaar, dat in nauwe samenwerking met De Trompetter tot stand kwam, werd aan wethouder Richard de Boer overhandigd. De Jongerenkrant is inmiddels als bijlage van De Trompetter verschenen.

jongerenpersbureau eerste krant

Wethouder Richard de Boer (staand, links) neemt het eerste exemplaar van de Jongerenkrant in ontvangst uit handen van Trompetter-redacteur Guy Maalsté. Op de voorgrond een aantal jonge medewerkers van het jongerenpersbureau. Links, staand, Gerrie Posthuma, die namens de gemeente Brunssum het Jongerenpersbureau begeleidt.

In het jongerenpersbureau werken 11 jongeren uit alle wijken van Brunssum gedurende een bepaalde periode aan een mediaproject: dat kan een krant, een website of een televisieprogramma zijn. De jongeren bepalen zelf de onderwerpen, regelen de verdeling van de taken en zijn verantwoordelijk voor de uitvoering. Hierbij krijgen ze ondersteuning door een communicatie-adviseur en door het Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk (CMWW).

Het uiteindelijke doel is publicatie van de krant of website, of uitzending van het televisieprogramma - hiervoor zal aansluiting gezocht worden bij de bestaande lokale of regionale media. Het eerste project is een krant over het thema `trends' (in mode, uitgaan, sport). Het jongerenpersbureau is door de redactie van De Trompetter begeleid bij het vervaardigen van deze uitgave.

Experiment voor twee jaar

Het idee voor een jongerenpersbureau is afkomstig van Make a Connection. Dit is een internationaal programma waarmee Nokia in de hele wereld projecten ondersteunt om jongeren extra kansen te geven. Voor het Nederlandse programma, de JongerenPersBureaus, wordt nauw samengewerkt met Jantje Beton. Het Brunssumse jongerenpersbureau is vooralsnog een experiment van twee jaar. Hiervoor trekt de gemeente Brunssum 17.000,- euro uit.

De gemeente beoogt met het jongerenpersbureau de bestaande jongerenactiviteiten in Brunssum nadrukkelijker onder de aandacht te brengen van de doelgroep: uit behoefteonderzoek naar de vrijetijdsbesteding blijkt dat jongeren in Brunssum onvoldoende op de hoogte zijn van het huidige aanbod van bijvoorbeeld jeugdverenigingen en jongerencentra. Door in de mediaproducties van het jongerenpersbureau dit aanbod beter te promoten, verwacht de gemeente dat verenigingen en jongerencentra beter bekend, en daardoor wellicht ook beter bezocht zullen worden.

Ook hoopt de gemeente via de onderwerpen, die door de mediamakers worden geselecteerd en uitgewerkt, een beter beeld te krijgen van de belevingswereld van de jongeren en van de wijk waar ze wonen, zodat het jeugdbeleid en het wijkgericht werken van de gemeente gerichter ontwikkeld en ingezet kan worden.

De ondersteuning van de gemeente bestaat uit de coördinatie van werving en begeleiding, het beschikbaar stellen van ruimte en andere faciliteiten (computers, mobiele telefoons, camera's, et cetera), en het garanderen van een budget voor de dekking van de projectkosten. Daarnaast wordt het project gesponsord door de Provincie Limburg, Weller, het Wijkteam Centrum en Jantje Beton.

Na twee jaar zal het project worden geëvalueerd. Bij gebleken succes zal het jongerenpersbureau structureel worden voortgezet.


---