CDA

amp;mid=1006] 29 mei 2007 - Nieuws -
Van Geel: Armoede en schulden gericht bestrijden

Afgelopen week presenteerde het Wetenschappelijk Instituut (WI) van het CDA een rapport over de oorzaken en het tegengaan van armoede in Nederland. In het rapport staat beschreven hoe het aantal gezinnen met een laag inkomen de afgelopen jaren flink is afgenomen.

'Er is veel bereikt. Maar tegelijkertijd zie je de paradoxale situatie dat een groeiend aantal huishoudens kampt met rood staan en problematische schulden', aldus CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel die het rapport in ontvangst nam. Het rapport van het WI pleit dan ook voor gerichte actie voor het tegengaan van overmatig leengedrag en voor niet-vrijblijvende schuldhulpverlening.

Van Geel: 'De CDA-fractie onderschrijft deze conclusies van het WI. De afgelopen jaren is al het nodige gedaan om problematische schulden tegen te gaan. Zo zijn er strengere regels gekomen voor leenreclames en is de maximum kredietrente verlaagd. Maar er kan en moet meer gebeuren'. De CDA-fractievoorzitter haakte aan bij de voorstellen van het WI voor het verzwaren van de zorgplicht voor kredietverstrekkers richting huishoudens met een laag inkomen en meer 'bemoeizorg' als het gaat om het aanpakken van problematische schulden.

Tenslotte vormt de financiële situatie van gezinnen met meerdere kinderen een specifiek aandachtpunt in het rapport van het WI. Van Geel onderstreept het belang van gerichte ondersteuning. 'Het zijn juist gezinnen met kinderen die het vaak financieel moeilijk hebben. De steun voor gezinnen is de afgelopen jaren voor het CDA een belangrijk speerpunt geweest. In het regeerakkoord van het huidige kabinet is dan ook terecht ingezet op lastenmaximering en het instellen van een kindgebonden budget, dat periodiek zal worden verhoogd. Deze maatregelen komen juist ten goede aan gezinnen met lage en middeninkomens.â