CDA

7&mid=1006] 29 mei 2007 - Nieuws -
'Verplichte opvoedingsondersteuning voor gezinnen waarin het mis dreigt te gaan'

Afgelopen week heeft CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel tijdens een partijbijeenkomst in Amersfoort gepleit voor meer verplichtende opvoedingsondersteuning voor gezinnen waarin het mis dreigt te gaan met de opvoeding.

âGelukkig gaat het met de meeste jongeren goed. Tegelijkertijd zien we dat in de gevallen waarin het niet goed gaat, er meestal pas ingegrepen kan worden, wanneer het al mis is gegaan. Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het nodig dat in een eerder stadium kan worden ingegrepen en bijgestuurdâ, aldus Van Geel. De CDAâer stelt voor, dat de op te richten Centra voor Jeugd en Gezin, vaker dan nu gebeurt, gebruik kunnen maken van âbemoeizorg. âZo kan voorkomen worden dat situaties zich ontwikkelen van kwaad tot ergerâ.

Als voorbeeld noemde Van Geel het groeiend aantal kinderen dat door hun ouders zonder ontbijt naar school wordt gestuurd. Van Geel: âEen op de zes kinderen wordt met enige regelmaat zonder ontbijt naar school gestuurd. Hierdoor kunnen kinderen zich moeilijk concentreren en komen zij niet mee op school. Je ziet nu zelfs dat scholen dan zelf maar een schoolontbijt aan gaan bieden. Maar dat is de omgekeerde wereld. Ouders moeten ervoor zorgen dat hun kinderen goed voorbereid aan een lange schooldag kunnen beginnenâ. Wanneer ouders die verantwoordelijkheid in de opvoeding niet nemen, dan is wat het CDA betreft meer verplichtende opvoedingsondersteuning op zijn plaats. âEen partij als de VVD doet bijsturen wanneer het mis dreigt te gaan maar al te graag af als betutteling. Zij verwarren dit echter met betrokkenheid. Dat is waar de samenleving om vraagt. Mensen zijn juist op zoek naar een samenleving waarin oog is voor elkaarâ.