Jaarvergadering Nederlandse Juristen-Vereniging 2007

29.05.2007 / 10:29 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Njv

Njv

Jaarvergadering Nederlandse Juristen-Vereniging 2007

Wetgeving is uit, alternatieve regulering is in. Sinds geruime tijd ziet de wetgever, naast zijn traditionele wetgevende taken, een kerntaak voor zichzelf in alternatieve regulering: regels die door de wetgever worden gewild, maar worden gemaakt of uitgewerkt door anderen buiten de context van het publieke recht. Dit moet de regeldruk van de overheid beperken en ruimte scheppen voor regulerende initiatieven van maatschappelijke organisaties, bedrijven en instellingen.

In relatie met de rechtsstatelijke grondgedachte dat wetgeving het algemeen belang behoort te dienen, roept alternatieve regulering allerlei vragen op. Bieden alternatieve vormen van regelgeving genoeg waarborgen voor de toegankelijkheid van het recht? Wat zijn de rechtsgevolgen van veranderende inzichten op het gebied van overheidssturing? Voldoet alternatieve regelgeving aan de kwaliteit en de rechtskracht die wetgeving behoort te hebben? Bestaat genoeg duidelijkheid over de rol van deelnemers aan alternatieve reguleringsprocessen? Hoe kan een gebrek aan democratische legitimatie van alternatieve regelgeving worden gecompenseerd? Sluiten overheidsregulering en alternatieve regelgeving voldoende op elkaar aan? Of ontstaat mogelijk een grijs gebied, waar transparantie en toezicht in het geding komen? Over deze en andere vragen zal tijdens de Jaarvergadering van de Nederlandse Juristen-Vereniging (NJV) worden gedebatteerd.

De preadviseurs van de Jaarvergadering 2007 zijn: Prof. mr. W.J. Witteveen, 'Alternatieve regulering: de vele gezichten van de wetgever'; Prof. mr. I. Giesen, 'Alternatieve regelgeving in privaatrechtelijke verhoudingen' en prof. dr. J.L. de Wijkerslooth, 'De betekenis van alternatieve regelgeving in het strafrecht'.

De Jaarvergadering wordt gehouden op vrijdag 8 juni 2007 in de Philharmonie in Haarlem. Inlichtingen bij de adjunct-secretaris van de NJV, mr M.C.J.van den Brekel, e-mail: info@njv.nl. Lidmaatschap (EUR 20 per jaar), opgave voor jaarvergadering en algemene informatie NJV via de website www.njv.nl