Gemeente Lelystad

Programmaverantwoording en -rekening 2006 vastgesteld

Het college heeft de programmaverantwoording en programmarekening 2006 vastgesteld. De gemeenteraad bespreekt de stukken in de openbare raadsvergadering van 14 juni.

Verantwoording

Met de programmaverantwoording en programmarekening legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid in 2006. De programmarekening laat op basis van de uitvoering van de reguliere taken een positief resultaat zien van 4.379.000.

Positief resultaat

Dit positieve resultaat was ondermeer het gevolg van een aanpassing van de algemene uitkering van het Rijk en van aanbestedingsvoordelen. Ook kon de gemeente toe met minder regulier onderhoud van de openbare ruimte omdat groot onderhoud werd verricht.

Naast meevallers waren er ook tegenvallers, zoals minder opbrengsten uit de afvalstoffenheffing door een hoger aantal kwijtscheldingen. Daarnaast zijn minder woningen dan gepland opgeleverd en vielen de kosten voor huisvesting van onderwijs hoger uit door gestegen energieprijzen en door toename van het aantal accommodaties.

Grondbedrijf

Verder behaalde de gemeente in 2006 een positief resultaat uit de activiteiten van het Grondbedrijf. Dit Grondbedrijf is binnen de gemeente belast met het ontwikkelen en verkopen van percelen grond met alle daaraan verbonden voorbereidende werkzaamheden. Voor 2006 was bij het opstellen van de begroting rekening gehouden met een positief resultaat van 6.918.000. Het uiteindelijke resultaat is hoger uitgevallen, te weten 10.825.000. Dit hogere resultaat is met name het gevolg van een hogere dan verwachte grondverkoop in de Landerijen.

Deze resultaten van het Grondbedrijf vloeien automatisch terug in de Reserve Ontwikkeling Stad, de spaarpot van de gemeente. De resultaten van de programmarekening van 4.379.000 kunnen worden ingezet bij de Voorjaarsnota 2007.

---