Gemeente Heemskerk


dinsdag, 29 mei 2007

Inventarisatie waardevolle bomen in verband met wijziging kapvergunning

HEEMSKERK - De gemeente Heemskerk is van plan om de kapvergunning in zijn huidige vorm te herzien en per 1 januari 2008 te vervangen door een nieuw artikel 4.5.2. kapverbod in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De wijziging behelst een vrijgave van de kap in particuliere tuinen, met uitzondering van bomen die als waardevol aangemerkt zijn.

Dit voorstel is in voorbereiding en daartoe is het noodzakelijk om nu een lijst op te stellen van waardevolle bomen in Heemskerk. Voor de bomen op die lijst blijft het kapverbod in de APV bestaan.

Met behulp van een maatlat met criteria wordt vanaf week 23 tot met week 25 door de firma BSI de lijst met waardevolle particuliere bomen in Heemskerk opgesteld. Zij inventariseren zowel de gemeentelijke bomen als bomen in particuliere tuinen. Bewoners kunnen in die weken dan ook
medewerkers van BSI langs hun tuin zien lopen met een pencomputer en een kaart, op zoek naar waardevolle bomen.

Wijziging
De kapverordening wordt gewijzigd omdat deze in zijn huidige vorm weinig efficiënt is. Er worden per jaar ongeveer 150 kapaanvragen ingediend voor 500 bomen. Het betreft circa 60 % particuliere bomen en 40 % gemeentelijke bomen. In de huidige praktijk betreft het overgrote deel van de aanvragen niet-waardevolle bomen - volgens de richtlijnen die de Bomenstichting hiervoor heeft opgesteld. Per jaar worden ongeveer 5 verzoeken tot kap geweigerd.
Daarbij komt dat de kapvergunning één van de vergunningen is die wordt opgenomen in de nieuwe Omgevingsvergunning (Wabo). De nieuwe Omgevingsvergunning brengt 25 verschillende vergunning-, ontheffing- en toestemmingstelsels voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu samen tot één vergunning. Hierbij past een versimpeling van de huidige procedure.
Het voorstel tot wijziging van de kapvergunning wordt (waarschijnlijk) in oktober aan college en raad voorgelegd, aangezien het een wijziging in de APV betreft.

---