Stadsdeel Amsterdam-Noord

Dagelijks bestuur kiest voor nieuw jeugdbeleid

Het dagelijks bestuur stelt aan de raad voor akkoord te gaan met het investeringsprogramma voor gebouwen met sociale voorzieningen zoals scholen, gymlokalen, buurtcentra, gezondheidscentra en peuterspeelzalen. Het programma, genaamd Mipsa, bestrijkt de periode 2007-2015. Het bestuur heeft ook de notitie vastgesteld waarin de inspraakreacties zijn verwerkt. In het programma ligt de prioriteit bij gebouwen voor tiener- en jongerenwerk. Het bestuur kiest met het investeringsprogramma voor een nieuw vrijetijdsbeleid voor jongeren dat verregaande gevolgen heeft voor de bestaande jongerencentra.

Nieuw:
Jongerenwerk gaat zich in de eerste plaats richten op talentontwikkeling. Jongerencentra hebben niet langer als voornaamste doel om jongeren van de straat te houden. Inloop en ontmoeting blijven mogelijk maar jongeren krijgen meer dan nu de gelegenheid om activiteiten te doen die kunnen bijdragen aan hun ontwikkeling, zoals sport en beweging, podiumkunsten en kunst en cultuur.

Talentontwikkeling gaat zich richten op álle jongeren in Amsterdam-Noord, dus ook op jongeren die nu nog niet in jongerencentra komen of uitwijken naar andere stadsdelen voor activiteiten.

Er komen naast drie grote jongerencentra voor alle jongeren van 12 tot 23 jaar, ook drie kleinschalige voorzieningen voor de jeugd onder de 16 jaar, omdat deze waarschijnlijk minder mobiel is dan de groep tussen 16 en 23 jaar. De activiteiten in de grote centra richten zich vooral op 14- tot 18-jarigen. In alle centra blijft er ruimte voor inloop en ontmoeting.

Er komt extra aandacht voor het vrijetijdsaanbod in de buurt. Niet door meer jongerencentra maar door gebruik van pleinen, veldjes, scholen, gymzalen en speeltuingebouwen.

Het stadsdeel ziet op basis van de inspraakreacties af van centra met een vast thema als sport of kunst.

Veranderingen in de praktijk:

Jongeren kunnen in elke fase meedenken en later meebouwen aan de nieuwe, grote centra. Ze krijgen bijvoorbeeld een stem bij het ontwerp en bij de activiteiten. Daarnaast laat het stadsdeel bekijken of en hoe er werkervaringsplekken en stageplaatsen

kunnen komen voor jongeren.

De Valk blijft op dezelfde plek met als voorwaarde dat er dan ook andere jongeren of volwassenen gebruik kunnen maken van het pand.

Satirius wordt verplaatst naar een centrale plek op de grens met de Molenwijk. Op de nieuwe plek blijft het gebouw even groot als nu (408 m2).

Een besluit over de kosten voor het Mipsa vindt plaats bij de beleidsbegroting 2008-2011.

Meer informatie:

Mireille Ollivieira
Afdeling Communicatie
Stadsdeel Amsterdam-Noord
Telefoon: (020) 634 92 55