Gemeente Assen


Actueel

Werkzaamheden op NAM-locatie bij Assen

Assen, 29 mei 2007

De komende weken vinden er werkzaamheden plaats op de locatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aan de A28 bij Assen. Op deze locatie, genaamd Assen-1, is in de jaren '80 een put geboord. Destijds bleek na de boring dat er onvoldoende gas aanwezig was om winning rendabel te maken. Dankzij nieuwe technieken en compacter materieel is het nu wel mogelijk om ook uit kleine velden rendabel gas te winnen.

Voordat het gas kan worden gewonnen, zorgt de NAM ervoor dat de put wordt gecontroleerd en schoongemaakt. Bij het reinigen van de put komt gas vrij. Om technische redenen kan dit niet in de installaties worden verwerkt Op 31 mei wordt dit gas verbrand. Dit duurt enkele uren. Om eventuele hinder hiervan te beperken, vindt dit overdag plaats. Het tijdstip daarvan is nog niet bekend. Verder wordt het gas gefilterd met zogenoemde zandfilters. Dit kan tot extra geluid leiden.

Het in productie nemen van de locatie Assen-1 past binnen het kleine-veldenbeleid van de Nederlandse overheid. Om op een optimale manier onze nationale gasreserves te benutten, worden steeds meer kleinere gasvelden ontwikkeld. Als alle voorbereidingen zijn afgerond, is de NAM van plan om medio 2007 vanaf de locatie Assen-1 gas te gaan winnen.