Deelgemeente Charlois Rotterdam

Nieuwe iconen voor Rotterdam-Zuid

Tientallen studenten uit de hele wereld gingen op 21 mei aan de slag met het ontwerpen van in het oog springende gebouwen op Rotterdam-Zuid. De studenten namen deel aan de speciale masterclass van de 3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. De resultaten zijn vanaf 3 juni een maand lang gratis te zien op de bovenste etage van het deelgemeentekantoor Feijenoord aan de Maashaven. Vanaf de bovenste etage hebben de bezoekers een prachtig uitzicht over het werkgebied van de studenten.

De ontwerpen zijn bedoeld voor zeven bestaande plekken in Feijenoord, Charlois en IJsselmonde. De studenten moeten een gebouw ontwerpen waarin de ambitie van Rotterdam-Zuid tot uitdrukking komt, gebouwen die een centrale plek in de wijk innemen, waar mensen zich op hun gemak voelen en waar ze graag komen. De gebouwen moeten bovendien symbool staan voor de wijk: aan het gebouw moet je eigenlijk onmiddellijk kunnen herkennen waar je bent.

De plekken zijn: Wielslag (Bloemhof), Maashaven (Tarwewijk), Rijnhaven (Kop van Zuid), Persoonsdam (Feijenoord), Slagheklocatie (Hillesluis), Metrostation Slinge (tussen Pendrecht & Zuidwijk) en Quick Fit aan de Groene Tuin (IJsselmonde). Deze plekken zijn vastgesteld in overleg met het Pact op Zuid, de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting, (deel)gemeentebestuurders en sleutelfiguren uit de betrokken wijken.

Inspiratiebron

Vaak gaat het om nieuwe schoolgebouwen, omdat die in de toekomst een steeds belangrijkere plek in de wijk krijgen. In de gebouwen zullen immers niet alleen scholen een plek vinden, maar bijvoorbeeld ook kinderopvang en bibliotheek.

De ontwerpen van de studenten worden ook echt gebruikt als inspiratiebron bij het maken van plannen voor Rotterdam-Zuid. Daarom is het ook belangrijk dat zoveel mogelijk bewoners en ondernemers van Zuid de tentoonstelling bezoeken en laten weten wat ze van de plannen vinden. In juni komen er drie bijeenkomsten één per deelgemeente waarbij betrokkenen worden uitgenodigd hun mening te geven. Bezoekers kunnen ook op de tentoonstelling zelf hun mening geven.

Tentoonstelling
Van 3 juni t/m 30 juni worden alle ontwerpen tentoongesteld in het kantoor van de deelgemeente Feijenoord aan de Maashaven (ingang achterzijde: Paul Krugerstraat 181). De toegang is gratis. De openingstijden van de tentoonstelling zijn: van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.