Deelgemeente Charlois Rotterdam

FollyDOCK EXPO drie maanden te zien

Twintig fantastische bouwwerken prijken sinds afgelopen zaterdag op Heijplaat en in het omringende havengebied. En fantastisch kunt u letterlijk nemen, want het gaat om de tentoonstelling FollyDOCK EXPO, die de hele zomer lang te zien is.

Het Engelse folly is een vertaling van het Franse folie, wat zowel dwaasheid als tuingebouw betekent. Een folly is een architectonisch object, gebouwd om ideeëngoed uit te dragen, maar nuttig hoeft een folly dus niet te zijn. Wel staat vast dat alle follies heel bijzonder zijn en stuk voor stuk het bekijken waard.

Ontwerpwedstrijd

FollyDOCK EXPO is het resultaat van een meerjarenproject. In juni 2005 startte de International Folly Contest Rotterdam, een ontwerpwedstrijd voor kunstenaars, vormgevers en architecten. De opdracht was: ontwerp een originele folly in de context van het Rotterdamse havengebied. Deelnemers vanuit de hele wereld deden aan deze wedstrijd mee.

Eind 2005 beoordeelde een internationale jury de 398 inzendingen. In het voorjaar van 2006 leverden 45 geselecteerde deelnemers een maquette en uitgebreid schetsontwerp aan die werden tentoongesteld in het Nederlands Architectuur Instituut.

Vervolgens zijn tussen februari en eind mei van dit jaar twintig follies in het echt gebouwd op Heijplaat.

Waar te zien?

De follies staan in zowel de woonwijk als in het omringende havengebied. In het centrum van Heijplaat is een braakliggend terrein omgetoverd tot festivalterrein. Langs de bouwwerken lopen twee wandelroutes en een fietsroute. Fietsen zijn eventueel te huur op het festivalterrein.

Folly DOCK EXPO is geopend tot en met zondag 9 september (de Wereldhavendagen). De toegang is gratis. Een routekaart kost 2,-- en is te koop bij het infokantoor van FollyDock, de Euromast en VVV Rotterdam.