Deelgemeente Charlois Rotterdam

Barbecuezones in Zuiderpark

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois heeft vorige week besloten om in het Zuiderpark een vijftal barbecue-zones aan te leggen.

Op zomerse dagen zoeken velen het Zuiderpark op om er gezellig samen te zijn, te zonnen en te spelen én te eten en drinken. En vaak gaat de barbecue mee.

Prima, maar niet overal. Immers, barbecuen kan overlast opleveren voor de andere gebruikers van het park en kan vervuiling opleveren voor de natuur en het oppervlaktewater.

Nu het vernieuwde Zuiderpark bijna klaar is, kiest het dagelijks bestuur ervoor om speciale barbecue-zones aan te wijzen. Keerzijde is dat het overal elders in het openbaar gebied van het park verboden wordt om te barbecuen of om een andere reden vuur te stoken. Op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening kan dit namelijk.

Barbecuezones

De vijf plekken waar voortaan wel mag worden gebarbecued zijn zo uitgekozen dat ze

logisch verdeeld zijn ten opzichte van de omliggende wijken, dat ze aansluiten op het bestaande gebruik en dat ze passen bij het gebruik van het park, zoals omschreven in het Masterplan Zuiderpark. Verder mogen ze natuurlijk geen vervuiling geven voor de natuur of het water in het park en moeten ze goed te beheren en controleren zijn.

De zones zijn:


- het veld ten westen van de Groene Kruisweg, ten zuiden van landhuis De Oliphant;


- het grasveld ten zuiden van de Promenade ter hoogte van het sportcomplex van Coal en ten westen van Restaurant Meerzicht;


- het grasveld westelijk van de kanovijver;


- een klein gebied ten zuidoosten van het Avontureneiland;


- een deel van de Vaanweide.

De barbecuezones worden aangegeven met borden. Er komen betonnen platen waarop de barbecues stabiel en veilig kunnen worden neergezet en s zomers worden er speciale metalen afvalbakken neergezet waarin na het barbecuen de gloeiende kooltjes kunnen worden weggegooid. De barbecuezones zijn ook aangewezen als verbodsgebied voor honden.