Provincie Limburg

Genomineerden Provinciale Vrijwilligersprijs 2007 bekend Het publiek bepaalt mee wie de winnaar wordt

Vanaf 30 mei kan iedereen via de website
www.limburg.nl/vrijwilligerswerk meebepalen wie de winnaar wordt van de Provinciale Vrijwilligersprijs 2007. Een deskundige jury heeft vijf projecten uit de 60 inzendingen genomineerd. De genomineerde projecten zijn: Kledingbank Limburg, De Oefenbunker, Basissport Limburg, Dorpsraad Rimburg en Stichting Wilskracht. De uiteindelijke winnaar ontvangt uit handen van gedeputeerde Odile Wolfs een geldbedrag van 2.500,-. Dat gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst op 13 juni 2007 in het Gouvernement.

De Provincie Limburg is trots op haar vrijwilligers en heeft enorme waardering voor het werk dat zij verzetten. Daarvoor is de Provinciale Vrijwilligersprijs ingesteld. Voor de Provinciale Vrijwilligersprijs Limburg 2007 zijn 60 projecten aangemeld. De jury heeft bij het vaststellen van de nominaties vooral gelet op de maatschappelijke betekenis en de provinciale uitstraling van de activiteit. Ook is gekeken naar de voorbeeldfunctie die het project kan vervullen en de mate waarin het project overdraagbaar is.

De jury bestaat uit Odile Wolfs, gedeputeerde Provincie Limburg, Al Wandler, voorzitter van de Provinciale Ondersteuning Vrijwilligerswerk Limburg, Tiny Reijnders, bestuurslid Vereniging Kleine Kernen Limburg, Nol Reverda, lector Sociale Studies aan de Hogeschool Zuyd en Frans Vocking voorzitter Samen Verder regio Limburg (winnaar Vrijwilligersprijs 2006).

Voor meer informatie over de Provinciale Vrijwilligersprijs Limburg en de genomineerde projecten kan men terecht op de website www.limburg.nl/vrijwilligerswerk. Via deze website kan tot 12 juni ook een stem worden uitgebracht op één van de vijf projecten.
---

Achtergrondinformatie van de vijf genomineerde organisaties

De Kledingbank Limburg verstrekt sinds 2006, op verwijzing van erkende hulpverleners, kleding en schoeisel aan personen/gezinnen die het financieel niet breed hebben. In het eerste jaar zijn 1500 mensen gekleed en ook dit jaar zijn er tussen januari en mei al weer 700 mensen volledig gekleed. Vanuit méér dan 20 inzamelpunten, verspreid over de provincie, wordt door een 50-tal vrijwilligers wekelijks kleding van particulieren en bedrijfsleven aangevoerd naar de centrale in Midden-Limburg. Daar wordt de kleding gesorteerd en gecontroleerd, systematisch opgeslagen, en gereed gemaakt ten behoeve van uitgifte via de 'winkel' of via gemeentelijke kledingdagen. Met financiële middelen, verkregen via giften en sponsoring wordt nieuw ondergoed en sokken gekocht. Stichting Kledingbank Limburg
www.kledingbank-limburg.nl.

De Oefenbunker bestaat sinds 1983 en biedt zowel letterlijk als figuurlijk ruimte aan projecten op het gebied van jongerencultuur, met name gericht op pop/rockmuziek. Wekelijks maken zon 600 jongeren gebruik van De Oefenbunker als plek voor actieve en passieve muziekbeoefening. Naast de continue openstelling als repetitieruimte worden er festivals en concerten georganiseerd. Alle voorkomende werkzaamheden in de voorbereiding en uitvoering worden door zon 70 vrijwilligers verricht. Ook het beheer en onderhoud, de website en het bestuur is in handen van vrijwilligers. Met meer dan 30 repeterende bands per week en 50 concerten, vertegenwoordigt De Oefenbunker een grote culturele waarde, de sociale waarde is echter zeker zo belangrijk. Deelnemers en vrijwilligers die elders niet of moeilijk te plaatsen zijn, of zijn vastgelopen in de maatschappij, krijgen de kans zich te ontwikkelen. Daarnaast bieden de laagdrempelige contacten met jongeren mogelijkheden om ze te begeleiden, te informeren en zo nodig hulpverlening te bieden. De Oefenbunker www.oefenbunker.com.

Basissport Limburg organiseert, op diverse plaatsen, wekelijkse sport, spel en bewegingsactiviteiten voor verstandelijke- en meervoudig gehandicapten. Bij al deze activiteiten zorgt een groot aantal vrijwilligers voor die extra begeleiding die het mogelijk maakt dat ook deze doelgroep in staat gesteld wordt om deel te nemen aan bewegingsactiviteiten. Helpen bij het wisselen van de schoenen, het aan- en uittrekken van de jassen, het opzetten en afbreken van de spelmaterialen, deelnemers begeleiden naar de taxis en natuurlijk het samen spelen en sporten, zijn de wekelijks terugkerende taken van de vrijwilligers. Daarnaast organiseren de vrijwilligers ook een carnavalszitting, sinterklaasavond en voetbaltoernooi. Door al deze activiteiten wordt deelnemers met een verstandelijke- of meervoudige handicap de kans geboden contacten te leggen en te kiezen voor een vrijetijdsbesteding op sport- spel- of bewegingsgebied. Basissport Limburg www.basissport-limburg.nl.

De Dorpsraad Rimburg werkt sinds haar oprichting in 2003 aan de verbetering van de leefbaarheid van het dorp en de omgeving. In verschillende groepen werken 25 vrijwilligers nadrukkelijk aan het behartigen van de kerngerichte belangen. Dit betekent veel overleggen, organiseren, communiceren en stimuleren. Het eerste speerpunt was het behoud van de nevenvestiging van de basisschool, die al drie jaar kampte met een leerlingentekort.
Toen in juni 2006 het schoolgebouw na blikseminslag uitbrandde leek het noodlot toe te slaan en het doek te vallen voor de school. Alle betrokkenen en de verschillende werkgroepen hebben echter alles op alles gezet om de voor de vitaliteit van Rimburg zo noodzakelijke school te redden. Uiteindelijk is het gelukt een instapschool te behouden; een combinatie van peuterspeelzaal en de groepen 1 en 2 van de basisschool. Omdat een groot deel van de Rimburgse kinderen tot 13 jaar elkaar niet meer in de plaatselijke basisschool kan ontmoeten, is een werkgroep gestart die zich richt op het organiseren van jeugdactiviteiten. Een onderkomen hiervoor ontbreekt echter. Een multifunctioneel centrum in het uitgebrande monumentale schoolgebouw met daarin voorzieningen/activiteiten gericht op wonen, zorg, ontmoeting, spel ontspanning en educatie kan de oplossing zijn. De dorpsraad zal haar stem in ieder geval laten horen.

De stichting Wilskracht is er voor mensen, in het bijzonder voor vrouwen, met geweldservaringen in de breedste zin van het woord. De 27 vrijwilligers die veelal spreken uit eigen ervaring bieden tijdelijke opvang in een caravan, begeleiden zelfhulpgroepen en geven voorlichting en presentaties.
Daarnaast worden snuffelmarkten georganiseerd waarvan de opbrengst ten goede komt aan het project Hotel de Botel; de noodopvang waar vrouwen die slachtoffer zijn of zijn geweest van geweldservaringen tot rust kunnen komen. De stichting vangt vrouwen op die bij de reguliere hulpverlening niet terecht kunnen en doet dat vanuit haar eigen kracht, ervaring en kennis. In de zelfhulpgroepen met deelnemers van Mook tot Maastricht wordt gesproken over de eigen ervaringen en die van andere, staat een thema als vriendschap centraal of wordt er op een leuke en ontspannen manier creatief geknutseld met tegelijkertijd de mogelijkheid om contacten te leggen met lotgenoten. Het doel van alle activiteiten is de mensen een richting te geven waarin ze zichzelf en anderen leren respecteren zodat ze weer een actief sociaal leven kunnen beginnen. Stichting Wilskracht
www.stichting-wilskracht.nl.

29-5-2007 10:19