Amsterdam Airport Schiphol

Lange Termijn Visie Schiphol beschikbaar op Internet

Vanaf vandaag is de Lange Termijn Visie van Schiphol met de titel 'Een wereldwijd netwerk voor een concurrerende Randstad' beschikbaar op internet (www.schipholgroup.nl)

In deze visie wordt uiteengezet hoe Schiphol Group de lange termijn ontwikkeling van Amsterdam Airport Schiphol ziet en welke maatregelen nodig zijn om deze ontwikkeling mogelijk te maken. Daarbij wordt vooral ingespeeld op het niet onmogelijk maken van ontwikkelingen die belangrijk zijn voor het behoud van Schiphol's positie als mainport op de lange termijn. De visie behelst de periode op (middel) lange termijn: 2015/2025 tot het jaar 2030.

Met de Lange Termijn Visie geeft Schiphol Group invulling aan het verzoek van het ministerie van Verkeer en Waterstaat naar aanleiding van de publicatie van het Kabinetstandpunt Schiphol (2006). In dit standpunt is een verkenning aangekondigd die duidelijk moet maken welke opties er zijn om mogelijk capaciteitsknelpunten op lange termijn voor de mainport Schiphol te ondervangen.

Een belangrijk onderdeel van de visie betreft selectieve groei en de rol die regionale luchthavens zouden kunnen vervullen als overloopfunctie van Schiphol. Om een betrouwbare operatie in de toekomst veilig te stellen wordt aan het Rijk gevraagd de reservering voor een parallelle Kaagbaan te continueren. Of deze reservering geëffectueerd wordt is afhankelijk van de ontwikkeling van de markt, overleg met de regio en de politieke besluitvorming. De reservering van ruimte voor een mogelijke vierde noord-zuidbaan tussen de Zwanenburgbaan en de Polderbaan kan wat Schiphol Group betreft komen te vervallen.

Voor de ontwikkeling van een nieuw areaal Schiphol Noordwest wordt in de visie ondersteuning door het Rijk gevraagd om ook op de lange termijn de afhandeling van passagiers op de grond te kunnen blijven realiseren.

Schiphol Group is een exploitant van luchthavens die als missie heeft om duurzame waarde te creëren voor haar stakeholders door het ontwikkelen van AirportCities en het positioneren van Amsterdam Airport Schiphol als de meest toonaangevende AirportCity. De onderneming heeft de ambitie om een van de meest toonaangevende luchthavenondernemingen ter wereld te zijn.

Schiphol Group is eigenaar en exploitant van Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam Airport en Lelystad Airport en bezit 51% van de aandelen in Eindhoven Airport. Buiten Nederland neemt de onderneming via Schiphol USA Inc. deel in JFKIAT dat Terminal 4 op John F. Kennedy Airport bij New York exploiteert, en heeft het een belang in Brisbane Airport Corporation, exploitant van de luchthaven van Brisbane in Australië. http://www.schipholgroup.com


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl