Libanon: Unicef helpt vrouwen en kinderen in het Palestijnse vluchtelingenkamp Nahr el-Bared 29 mei 2007, Beirut - In en rond het Palestijnse vluchtelingenkamp Nahr el-Bared in Noord-Libanon strijdt het Libanese leger tegen moslimextremisten. Hierdoor zijn tienduizenden Palestijnen het kamp ontvlucht. Om de vrouwen en kinderen onder deze vluchtelingen te helpen, werkt Unicef nauw samen met VN-organisatie UNRWA.

Unicef, de UNRWA en andere hulporganisaties komen op voor de belangen van de kinderen en hun families die nog steeds in het Nahr el-Bared kamp verblijven. Op 25 mei ging het om circa 10.000 burgers, die slechts sporadisch hulp van buitenaf krijgen als de beschietingen even stilliggen.

Gevlucht naar andere kampen Het vluchtelingenkamp Baddawi, waar ook Palestijnen verblijven, wordt momenteel overspoeld door tussen de 10.000 en 15.000 mensen die het Nahr el-Bared kamp zijn ontvlucht. Scholen fungeren als opvangcentra, zodat er geen les meer kan worden gegeven. Meer dan 1.000 bewoners van het Nahr el-Bared kamp zijn naar Palestijnse vluchtelingenkampen in andere delen van Libanon gegaan.

De kinderen die in het kamp zijn achtergebleven, hebben afschuwelijke dingen meegemaakt. Ze hebben gezien hoe hun huizen zijn verwoest en hoe familieleden zijn gedood of gewond zijn geraakt. Unicef maakt zich sterk voor een goede opvang van deze kinderen en wil dat ze zo snel mogelijk weer naar school gaan. Daarnaast stuurt Unicef hulpgoederen, zoals schoon water, waterzuiveringsmiddelen, medicijnen en materialen voor sport en spel.