Rechtbank Maastricht


Hells Angels

Stichting Hells Angels Nomads niet verboden verklaard - Uitspraak 29 mei 2007

Het openbaar ministerie heeft in november 2006 een verzoekschrift ingediend om de (Limburgse) Stichting Hells Angels Nomads in Oirsbeek verboden te verklaren en te ontbinden, met nevenverzoeken. Het verzoek is behandeld ter terechtzitting van 17 april 2007. Aldaar heeft de Stichting Hells Angels Nomads een verweerschrift ingediend.

De rechtbank is tot het oordeel gekomen dat het openbaar ministerie niet aannemelijk heeft gemaakt dat de activiteiten van de Stichting Hells Angels Nomads in strijd met de openbare orde zijn.

Voor een belangrijk deel heeft dit te maken met de omstandigheid dat de rechtspersoon, de Stichting Hells Angels Nomads, niet valt te vereenzelvigen met de "chapter" van de (wereldwijde) Hells Angels-organisatie, gevestigd en actief te Oirsbeek. Dit heeft vervolgens weer voor een belangrijk deel te maken met het feit dat het bestuur over de "chapter" volledig uit andere personen bestaat dan het bestuur van de Stichting Hells Angels Nomads. Mede hierdoor kunnen de vele door het openbaar ministerie aangevoerde handelingen en gedragingen van individuele "members" van de Hells Angels en die van de "chapter" van de Hells Angels te Oirsbeek niet steeds aan de Stichting Hells Angels Nomads worden toegerekend als handelingen en gedragingen van die stichting.

De activiteiten die de Stichting Hells Angels Nomads wel kunnen worden toegerekend - kort gezegd: het ter beschikking stellen van een ruimte en daarmee gelegenheid geven voor het om het leven brengen van drie "members" en het daarna strippen en schoonmaken van de betreffende ruimte - zijn aan te merken als een eenmalig incident. Dit eenmalige incident, hoe ernstig ook, is niet voldoende om te oordelen dat de activiteiten van de Stichting Hells Angels Nomads in strijd met de openbare orde zijn. Op grond van het geldend wettelijk criterium zou het dan moeten gaan om een structureel patroon van gedragingen en handelingen in strijd met de openbare orde.

Dat er sprake is van zo'n structureel patroon is niet vast komen te staan.

LJ Nummer

BA5843

Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 29 mei 2007 Naar boven