Gemeente Stein


Gezondheidsklachten door eikenprocessierupsen 29-05-2007

Worden de eerst eikenprocessierupsen doorgaans pas aan het begin van de zomer aangetroffen, dit jaar is de rups als gevolg van de zachte winter al in april gesignaleerd. Daarbij ontwikkelt hij zich door het aanhoudende warme weer sneller dan in voorgaande jaren. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen vervelende gezondheidsklachten geven. Ook in onze gemeente is de eikenprocessierups op diverse plaatsen gesignaleerd, vandaar dat wij deze informatie publiceren.

De eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes in de toppen van vooral eikenbomen legt. In april en begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de bomen, maar na een aantal vervellingen komen ze in groepjes samen en vormen grote nesten op de stammen of dikkere takken. Die nesten bestaan uit een dicht spinsel van brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. s Nachts gaan de rupsen in processie op zoek naar voedsel. Zo komen ze aan hun naam. Als de rupsen een paar keer verveld zijn, krijgen ze brandharen. Die brandharen, die je met het blote oog niet kunt zien, zijn een actief verdedigingsmechanisme van de rups. Raak je de rups aan, dan schiet hij zijn brandharen af. Mensen kunnen ook in aanraking met de brandharen komen als ze onder besmette bomen doorlopen of als die bomen vlakbij een raam staan.

Gezondheidsklachten
De pijlvormige brandharen van de eikenprocessierups dringen met hun weerhaakjes gemakkelijk in de huis, ogen en luchtwegen en kunnen binnen een paar uur klachten veroorzaken. De klachten kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen. Je kunt last krijgen van (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid of een ontsteking van de huid; rode, dikke en/of ontstoken ogen; een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken, kortademigheid; duizeligheid, braken, koorts, een algeheel gevoel van malaise.

Wat te doen bij klachten
Bent u in aanraking gekomen met de brandharen van de rups, dan is het belangrijk om te voorkomen dat ze zich verder over het lichaam verspreiden. Ga niet krabben of wrijven, maar strip de huid met plakband. Spoel huid en ogen schoon met lauw water en was uw kleding op 60'0 C. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Hebt u last van hevige jeuk, dan kan een zalf op basis van menthol helpen. Bij ernstige klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Problemen voorkomen

- Bedek hals, armen en benen als u een natuurgebied bezoekt waar de eikenprocessierups voorkomt. Ga niet op de grond zitten en vermijd direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes;

- Kinderen komen, als ze spelen en doordag ze dichter bij de grond komen, eerder in aanraking met de brandharen van de eikenprocessierups. Wijs ze op de gevaren en maak ze duidelijk dat van de rupsen, nesten en spinsels af moeten blijven.
- Vermijd wegen waar eikenbomen met veel eikenprocessierupsen staan. Ook oude nesten bevatten veel brandharen, die door de wind kunnen worden meegevoerd.

- Hebt u eikenbomen met eikenprocessierupsen in uw tuin, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur een deskundig bedrijf o.a. BTL (046 4379596) in of vraag advies bij uw gemeente.

Meer weten
Voor meer informatie kunt u terecht bij de Gezondheidswijzer van de GGD Zuid-Limburg. Bel 046 8506633 of kijk op
www.gezondheidswijzerlimburg.nl Hebt u vragen over bestrijding van de eikenprocessierups, neem dan contact op met de gemeente.