Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Duo Jan Smeets - Bianca Muhren wint Delfts kroegloperstoernooi

Het vierde Delfts Kroeglopertoernooi is gewonnen door Jan Smeets en Bianca Muhren. Na de zevende ronde hadden zij een voorsprong van 1½ bordpunt op de koppels Eelco Kuipers & Gert-Michiel de Niet en Jochem Snuverink & Quirinius van Dorp.

Het toernooi was drukker dan ooit. Liefst 73 koppels trokken de Delftse binnenstad in, waarmee de opkomst van recordjaar 2005 ruim werd verbroken. Het prachtige weer van de afgelopen week was weliswaar vertrokken, maar het was droog en de temperatuur was aangenaam. Er werd dus niet alleen in de kroegen maar ook op de terrasjes gespeeld. Leuk was ook de grote variatie in teams: letterlijk van grootmeester tot huisschaker.

Het was gezellig schaken op de Delftse terrassen

Het toernooi was naast zeer gezellig ook spannend. Het favoriete koppel Jan Smeets & Bianca Muhren liet in de eerste ronden al een steekje vallen. Dat gold overigens voor meer hoog-ingeschatte teams. Na vijf ronden ging het koppel Timon van Dijk & Marnix Hofman aan de leiding met een vol bordpunt voorsprong. Zij kregen het daarna echter zwaar, en wisten in de laatste twee ronden nog slechts een halfje aan hun totaal toe te voegen. Jan Smeets & Bianca Muhren deden het met 3½ uit 4 die ronden aanmerkelijk beter, en pakten daarmee de toernooiwinst. Timon van Dijk & Marnix Hofman moesten met een gedeelde vierde plaats genoegen nemen aangezien Eelco Kuipers & Gert-Michiel de Niet en Jochem Snuverink & Quirinius van Dorp hen in de laatste twee ronden ook nog net passeerden. Reinier Feiner & Frank van Tellingen kwamen op gelijke hoogte en deelden daarmee de vierde plek.

De prijsuitreiking nam vervolgens enige tijd in beslag. Door het grote aantal deelnemers vielen er ook meer koppels (die waren geëindigd op een priemgetal) in de prijzen. Na afloop bleven ruim 80 deelnemers gezellig eten in het denksportcentrum.

Meer weten? Kijk op www.delftseschaaksite.nl/toernooi/kroegloper. Arno Wiersma

---

De Bokito's winnen SMB Waalkade terrassentoernooi

Op zondag 27 mei werd in Nijmegen het Waalkade terrassenschaaktoernooi voor teams gehouden. Het toernooi, dat voor de zesde keer door schaakvereniging SMB werd georganiseerd, trok wederom veel schakers. Waren er vorig jaar nog 29 viertallen komen opdagen, dit jaar waren er 'slechts' 24 teams. De opzet van het toernooi was niet veranderd. Er werden zeven rondes gespeeld in cafés aan de Waalkade en de Grote Markt, waarbij de gezelligheid belangrijker is dan het prijzengeld. Dat deze formule aanslaat blijkt wel uit het feit dat veel teams elk jaar terugkomen. Dit jaar waren er zelfs twee teams uit Leeuwarden.

Voor een terrassenschaaktoernooi waren de weersomstandigheden slecht en de eerste rondes moesten in de cafés zelf gespeeld worden. Maar 's middags klaarde het op en daardoor konden de laatste rondes gewoon op de terrassen gespeeld worden. Dat geeft toch een totaal andere sfeer. Er werd gespeeld in twee groepen, waarbij de eerste prijs in de hoofdgroep EUR 200 bedroeg. Deze werd met overmacht gewonnen door De Bokito's (een team van voornamelijk SMB-ers) met 21 uit 28 punten. Zij wonnen al hun matches, waarvan één zelfs met 4-0. Groep B werd gewonnen door 'De beste schippers staan aan wa(a)l', eveneens met 21 uit 28 punten.

Een uitgebreide fotoreportage is te zien op de website van SMB. (Eric de Ridder)

---

Grootmeester Leonid Kritz wint eerste ENCI Limburg Open

De Duitse grootmeester Leonid Kritz heeft het eerste ENCI Limburg Open op zijn naam gebracht. Hij scoorde 6 uit 7, een half punt meer dan het kwartet Emanuel Berg, Gerhard Schebler, Ian Rogers en Michal Luch. Beste Nederlander was Martijn Dambacher, die tevens Limburgs kampioen werd. Friso Nijboer, Erwin l'Ami en Robin Swinkels behoorden tot de groep spelers die net als Dambacher 5 punten scoorden. De B-groep werd gewonnen door de Roemeen Sandu Ungureanu. Er waren 194 deelnemers.

Uitgebreide informatie is te vinden op de toernooisite.
---

Open Nederlands Kampioenschap Denksporttriatlon in Lelystad

In Leystad werd op maandag 28 mei gespeeld om het Open Nederlands Kampioenschap Denksporttriatlon. De wedstrijd eindigde in een gedeelde overwinning voor het drietal Erik Brandenburg uit Schiedam, Hans Larooi uit Lelystad en Roby Bellemans uit Amersfoort.

De jeugd speelde om de open Nederlandse titels biatlon (schaken en dammen). Hier waren de winnaars Chito Vergeer uit Nijmegen (A-jeugd), Thomas van Veelen uit Lelystad (B-jeugd) en Maurice Schoonderwoerd uit Almere (C-jeugd). Het beste meisje was Kim Dzobo uit Lelystad.

Weinig mensen hadden door dat de oudere man met baard en lang haar op de foto, die iedereen geduldig uitlegde wat go is, niemand minder was dan Max Rebattu, veelvuldig Nederlands bridgekampioen én veelvuldig Nederlands gokampioen. Heel veel mensen kennen hem ook omdat hij al jarenlang in De Telegraaf over bridge schrijft.

Meer informatie op www.c-d-g.nl.

---

Nederlands Kampioenschap in Hilversum van 16 tot 28 juni

Het Nederlands Kampioenschap schaken zal van zaterdag 16 tot en met donderdag 28 juni in Hilversum worden gespeeld. Net als in voorgaande jaren wordt er om de algemene en om de vrouwentitel gespeeld.

Algemeen kampioenschap
In het algemene kampioenschap verdedigt Sergei Tiviakov de titel. De grootste concurrentie is te verwachten van Ivan Sokolov en van het viertal grootmeesters dat voor HSG Hilversum speelt: Erwin l'Ami, Friso Nijboer, Daniel Stellwagen en Jan Smeets. Speciale aandacht zal uitgaan naar de prestaties van de zeventienjarige Wouter Spoelman, die in het kampioenschap debuteert. Het deelnemersveld bestaat verder uit routinier grootmeester John van der Wiel en de meesters Ruud Janssen, Martijn Dambacher, Manuel Bosboom en Willy Hendriks.

Vrouwenkampioenschap
Het vrouwentoernooi (18-28 juni) wordt een strijd tussen veelvoudig kampioen Zhaoqin Peng en de jonge generatie. De belangrijkste concurrenten zijn op papier Bianca Muhren, Marlies Bensdorp en Desiree Hamelink. Het is opmerkelijk dat maar liefst drie speelsters uit de afgelopen jeugdkampioenschappen in Hilversum van de partij zullen zijn: Pauline van Nies (18), Nederlands Jeugdkampioene Martine Middelveld (18) en Donna Schut (15). Donna Schut is de jongste speelster die ooit aan het vrouwenkampioenschap heeft deelgenomen. Bianca Muhren was een paar maanden ouder toen zij in het NK voor vrouwen debuteerde. Het deelnemersveld wordt compleet gemaakt door Arlette van Weersel, Laura Bensdorp en Colleen Otten.

Nevenevenementen
Het toernooi kent verschillende nevenevenementen: 17 juni: rapidtoernooi tot en met 20 jaar
18 juni: NK voor pastores
18-20 juni: NK voor 90+ spelers
20-28 juni: HSG Open
24 juni: rapidtoernooi tot en met 25 jaar

Het toernooi wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Hilversum, de Provincie Noord-Holland, Dutch View, TCN Media Park, Share Dimension, Tulip Inn, l'Unité, Hocras, OSP catering, Drukkerij Brügemann, Wentink Events, Avex en iDesign.

Alle informatie over het toernooi en de nevenevenmenten is te vinden op de toernooisite www.schaakbond.nl/nk2007.

---