Ingezonden persbericht


Persbericht

Meer mogelijkheden voor minder geld: Nieuwe droogmethode voor eiwitgeneesmiddelen

Eiwitgeneesmiddelen vormen een opkomende klasse van farmaceutica. Ze worden gebruikt bij suikerziekte, kanker en hart- en vaatziekten. Probleem: eiwitgeneesmiddelen zijn alleen in droge toestand stabiel, terwijl de nu gebruikte droogmethode veel tijd en energie kost. In een door STW gefinancierd project ontwikkelden Andréanne Bouchard van TUD en Nata'a Jovanoviæ van UU een nieuwe methode om eiwitgeneesmiddelen snel en goedkoop te drogen: met hogedruk kooldioxide (superkritische CO2).

Vergeleken met de huidige vriesdroogmethode gaat superkritisch drogen snel, het is goedkoop, mild voor de eiwitten en levert eiwithoudende poeders met meer mogelijkheden. Bloedbank Sanquin probeerde de methode al met succes uit; bedrijven zoals OctoPlus en Feyecon participeren in het vervolgonderzoek. Er kan gedacht worden aan het ontwikkelen van geneesmiddelen met een verlengde werking of bijvoorbeeld van nieuwe toedieningsvormen, zoals toediening via de longen.

Door waterige eiwitoplossingen onder hogedruk in CO2(klopt dat?NV) te sproeien, wordt het water aan de oplossing onttrokken en blijven de eiwitten en eventuele hulpstoffen als poeder achter. Het kooldioxide kan op verschillende manieren opnieuw worden gebruikt en draagt dus niet bij aan het broeikaseffect.

Onderzoeksters Bouchard en Jovanoviæ behandelden in dit project het drogen van pure eiwitten en het gedrag van diverse stabiliserende toevoegingen, zoals suikers en buffercomponenten. Ook voerden ze een actuele case uit, namelijk het drogen van een bloedeiwit van Sanquin. De nieuwe methode kan de samenstelling en structuur - onder verschillende procescondities - van de geneesmiddelen wijzigen. Dat opent nieuwe mogelijkheden voor o.a. toedieningsvormen.

Promotie: 29 mei 2007, Senaatszaal, Technische Universiteit Delft, Mekelweg 5, Delft. Meer informatie: Ir. A.M.J.L. Bouchard, Novo Nordisk, Denemarken, +45 444 273444, abuc@novonordisk.com Promotor: Prof. dr. W. Jiskoot, (071) 527 43 14, w.jiskoot@lacdr.leidenuniv.nl co-promotor: Prof.Dr. J.J.A. Crommelin, (030) 253 69 73, daan.crommelin@tipharma.nl, Co-promotor: Prof.dr. G.J. Witkamp, (015) 278 36 02, G.J.Witkamp@xs4all.nl ----------------------
Public Relations
Technologiestichting STW
P.O. Box 3021
3502 GA Utrecht
Van Vollenhovenlaan 661
The Netherlands

Tel +31 30 600 1211
Fax +31 30 601 44 08
pr@stw.nl
www.stw.nl