Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht 29 mei 2007

Minister Vogelaar verbetert inburgeringsexamen in het buitenland

Minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) gaat het basisexamen inburgering in het buitenland verbeteren. Een scherpere instelling van de berekeningsmethode is nodig om het gewenste taalniveau te toetsen. In praktijk betekent dit dat kandidaten meer vragen goed moeten beantwoorden om te voldoen aan het zogenoemde A1-min niveau. Hiermee neemt de minister aanbevelingen over van TNO en de Commissie Monitoring Basisexamen Inburgering. Dit staat in een brief aan de Tweede Kamer van minister Vogelaar mede namens de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Justitie over de Wet inburgering in het buitenland (Wib).

Om ervoor te zorgen dat nieuwkomers aansluiting vinden bij de Nederlandse samenleving is het belangrijk dat mensen zo snel mogelijk starten met inburgeren, aldus minister Vogelaar. Sinds de invoering van de Wib (15 maart 2006) moeten personen het examen in het land van herkomst halen voor het verkrijgen van een zogenoemde machtiging tot voorlopig verblijf (mvv). De mvv is nodig voor een verblijfsvergunning voor een bepaalde tijd. Het inburgeringsexamen bestaat uit de Toets Gesproken Nederlands (herhaalopdrachten) en de Toets Kennis van de Nederlandse Samenleving.

Voor een zorgvuldige invoering van de Wib heeft TNO de kwaliteit van het examen onderzocht. De Commissie Monitoring Basisexamen Inburgering heeft het afnemen van het examen op de posten in het buitenland gevolgd. De monitorrapportage geeft een beeld van de uitvoering van de Wib in het eerste jaar. Inmiddels hebben ruim 4400 mensen in de periode 15 maart 2006 en 15 maart 2007 het examen afgelegd, waarvan 90 procent is geslaagd. Uit de monitorrapportage blijkt verder dat van de kandidaten 39 procent man en 61 procent vrouw is. Het aantal examenkandidaten met de Turkse nationaliteit was het grootst (20%), gevolgd door de Marokkaanse (17%) en de Chinese (8%).

TNO
Het basisexamen wordt afgenomen op Nederlandse ambassades in het buitenland via een telefoonlijn die in directe verbinding staat met een computer. Minister Vogelaar deelt de conclusie van TNO dat het verantwoord is de beoordeling te baseren op het automatisch systeem van spraakherkenning. Uit onderzoek blijkt dat de beoordeling door mensen en het systeem niet substantieel verschilt. Alleen in gevallen van slechte geluidsisolatie zal de beoordeling door mensen plaatsvinden. Om de taalvaardigheid van de examenkandidaten op het juiste niveau te beoordelen, moet de berekening van de uitslag worden aangepast, zo adviseren TNO en de Commissie Monitoring Basisexamen Inburgering. Uit onderzoek van TNO blijkt dat kandidaten met een lager niveau van de taalvaardigheid dan was beoogd, toch slagen. Dat is uiteraard onwenselijk, concludeert minister Vogelaar. In praktijk betekent de nieuwe berekening dat kandidaten meer vragen goed moeten beantwoorden om te voldoen aan het zogenoemde A1-min niveau. Met de huidige berekening resulteerde 6 procent van de examens in een onvoldoende voor het onderdeel Nederlandse taal. Indien de nieuwe methode vanaf het eerste moment was toegepast dan was dit circa 25 procent geweest. Bij de inwerkingtreding van de Wib is rekening gehouden met een zakpercentage van circa 25 tot 30 procent. De minister laat de Wib monitoren tot aan de evaluatie van de wet in 2008.

Eindadvies Commissie
De Commissie Monitoring Basisexamen Inburgering adviseert in haar eindrapport naast de kwaliteit van het examen, ook over de uitvoering en het effect. De examenruimtes op ambassades en consulaten voldoen over het algemeen aan de eisen. Op advies van de commissie zal de minister de omstandigheden op sommige posten verbeteren. Daarnaast constateert de commissie dat nieuwkomers zich, sinds de invoering van het basisexamen, enthousiast oriënteren op hun toekomstig verblijf in Nederland. Of deze inzet ook bijdraagt aan een snellere en betere integratie in de Nederlandse samenleving moet blijken uit de evaluatie van de wet in 2008, aldus minister Vogelaar.

Download


Zie het
Tweede Kamerbrief (pdf, 38 KB)
Monitorrapportage (pdf, 462 KB)
TNO Onderzoek (pdf, 530 KB)
Eindadvies Commissie Monitoring Basisexamen Inburgering (pdf, 61 KB)

Zie ook


Zie het
Naar Nederland: http://www.naarnederland.nl
Dossier Integratie en inburgering

( bron: http://www.vrom.nl//pagina.html?id=31763 )