Jongeren positiever over Blijdorp na Bokito

29.05.2007 / 13:19 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Newcom research en consultancy

Newcom research en consultancy

Uit een opiniepeiling onder jongeren tussen de 12 en 24 jaar blijkt dat het beeld dat men van dierentuinen heeft, na het Bokito incident niet is verslechterd. De media-aandacht heeft zelfs positieve effecten voor Diergaarde Blijdorp. De naamsbekendheid is toegenomen ten opzichte van 3 maanden geleden en de dierentuin staat samen met Burgers Zoo bovenaan het lijstje van de dierentuinen die jongeren graag zouden willen bezoeken. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van Newcom Research & Consultancy B.V. (www.newcomresearch.nl).

Welke invloed heeft de relatief grote hoeveelheid media-aandacht voor het Bokito incident op jongeren tussen de 12 en 24 jaar? Vanuit deze centrale vraag is gekeken naar effecten op bijvoorbeeld de houding ten opzichte van dierentuinen in het algemeen, de naamsbekendheid van de dierentuinen in Nederland en het interesseniveau.

Effecten voor Diergaarde Blijdorp
Van de jongeren noemt 26 procent spontaan de naam Diergaarde Blijdorp als wordt gevraagd welke dierentuin(en) ze kennen. Driekwart van de jongeren is bekend met deze naam als ze wordt voorgelegd. Diergaarde Blijdorp staat daarmee op een zesde plaats, achter het Dolfinarium (bekend bij 93 procent van de jongeren), de Apenheul (90 procent), Artis (84 procent), Burgers Zoo (83 procent) en het Ouwehands Dierenpark (80 procent). Begin dit jaar (februari 2007) is eenzelfde peiling verricht. Diergaarde Blijdorp stond toen op een achtste plaats en moest bijvoorbeeld Dierenpark Emmen en Safaripark Beekse Bergen voor laten gaan in de naamsbekendheid.

Opvallend is echter dat Diergaarde Blijdorp samen met Burgers Zoo aan kop staat als het gaat om welke dierentuin men denkt te gaan bezoeken. Van de jongeren denkt 44 procent komend jaar een dierentuin te bezoeken. Verder geeft 24 procent van de jongeren aan dat ze Diergaarde Blijdorp dit jaar willen gaan bezoeken. Burgers Zoo kan eveneens veel bezoekers uit deze doelgroep verwachten.

Bokito
Het hoge interesseniveau richting Diergaarde Blijdorp is te verklaren uit het Bokito incident. (Bijna) iedereen is op de hoogte van het Bokito incident. Op de vraag waar men denkt dat de gorilla Bokito is ontsnapt, antwoordt 76 procent met het juiste antwoord (Diergaarde Blijdorp). 55 procent vindt het vooral zielig voor Bokito wat er is gebeurd en 35 procent vindt het vooral zielig voor de vrouw die is aangevallen. Dertig procent van de jongeren geeft toe dat ze eigenlijk wel nieuwsgierig zijn naar de gorilla. Maar 1 procent vindt dat de dierentuin waar Bokito kon ontsnappen, gesloten dient te worden. Negentig procent ontkent dat ze minder snel een dierentuin zouden bezoeken.

Dierentuinen niet gevaarlijk gevonden
De absolute meerderheid van de jongeren (91 procent) vindt een dierentuin niet gevaarlijk (t.o.v. 1 procent die dat wel vindt). Er is (veel) vertrouwen in dierentuinen (85 procent). De meerderheid (78 procent) van de jongeren heeft dan ook een goed gevoel over dierentuinen in het algemeen.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd via het panel van www.CheckitOut.nl, onderdeel van Newcom Research & Consultancy. Aan het onderzoek hebben 545 jongeren in de leeftijd van 12 t/m 24 jaar meegedaan.