Briefadvies VROM-raad 'Stuur op Mooi Nederland!'

29.05.2007 / 13:22 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vrom raad

Vrom raad

www.vromraad.nl

Den Haag, 29 mei 2007 - De VROM-raad heeft op 16 mei het briefadvies 'Stuur op Mooi Nederland!' aangeboden aan minister Cramer. De raad bepleit krachtige coördinatie door de minister van VROM. Het advies bevat aanbevelingen voor de aanpak van de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland.

Het nieuwe kabinet zoekt tijdens de eerste honderd dagen in dialoog met de samenleving naar effectieve manieren om de doelstellingen uit het coalitieakkoord uit te voeren. Minister Cramer werkt aan het onderdeel 'Mooi Nederland'. Het verrommelingsdebat laat zien dat het noodzakelijk en urgent is om meer werk te maken van ruimtelijke kwaliteit. Het advies geeft handreikingen om het beleidsprogramma optimaal aan te sturen. Drie elementen staan centraal.

VROM moet een daadkrachtige coördinatierol vervullen
Na een periode van vernieuwing van het beleid en van de wettelijke regels is het tijd om met een heldere rijksvisie het ruimtelijk beleid uit te voeren. De minister van VROM moet haar coördinatietaak voor grote ruimtelijke vraagstukken daadkrachtig ter hand nemen. De raad vindt dat dit nodig is voor Nationale Landschappen, voor ruimtelijke aanpassingen vanwege klimaatverandering en in gebieden waar het Rijk vanuit verschillende doelen investeringen doet. Het bereiken van meer ruimtelijke kwaliteit moet daarbij een randvoorwaarde zijn tijdens de planvorming en -uitvoering.

Ondersteun provincies bij sterkere regionale afstemming ruimtevraag De VROM-raad constateert dat de verrommeling die nu wordt ervaren een planningshistorie van vele jaren heeft. Dit is niet het gevolg van de decentrale sturing uit de recent vastgestelde Nota Ruimte. In plaats van 'terugvallen' op centrale sturing pleit de VROM-raad er voor dat de rijksoverheid bestuursakkoorden sluit met provincies en gemeenten om op regionale schaal ruimtelijke ontwikkelingen beter af te stemmen.

Zet uitbreidingsdruk om in impuls herstructurering stedelijk gebied De VROM-raad vindt dat prioriteit moet worden gegeven aan het voorkomen van onnodig en verrommelend (stedelijk) ruimtebeslag. Kijk kritisch naar de ruimtevraag en gebruik die primair als impuls voor herstructurering of transformatie van bestaand stedelijk gebied. Breng met name voor bedrijventerreinen een betere balans tot stand tussen relatief goedkope 'nieuwe uitleglocaties' en duurdere locaties voor stedelijke herstructurering en transformatie. Zet verevening op regionale schaal in als hefboom om uitbreidingsdruk grotendeels om te zetten in een impuls tot herstructurering in bestaand stedelijk gebied. Zowel op uitbreidingslocaties als in stedelijke herstructurering moet het bouwen bijdragen aan verhoging van ruimtelijke kwaliteit. Waar ruimtelijke ontwikkelingen niet passen in oude structuren zijn nieuwe planconcepten nodig.


- einde persbericht -