Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Valys: de strijd gaat door

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) zet de strijd tegen de kilometerlimiet in het vervoersysteem Valys voort. Naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad gaat de strijd op politiek vlak verder. Dat heeft de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de CG-Raad op woensdag 23 mei besloten. Deze beslissing is ingegeven door strategische motieven. De kansen om Valys te verbeteren zijn hiermee groter.

Valys vervoert gehandicapten waar het openbaar vervoer geen optie is. Het vervoer vindt plaats tegen openbaar vervoertarief, maar hier zit een persoonlijke limiet van 750 km aan en slechts in voor een kleine groep wordt de limiet naar 2250 km verhoogd. De CG-Raad is van mening dat met de limiet de mensenrechten worden geschonden. Gehandicapten kunnen zich door de limiet niet meer vrijelijk bewegen en nauwelijks sociale contacten onderhouden. Het recht op privé-leven en gelijkheid uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) wordt hiermee geschonden.

De CG-Raad heeft tot aan de Hoge Raad over de kilometerlimiet geprocedeerd. Hij werd telkens in het ongelijk gesteld. De rechter stelde wel vast dat de mensenrechten in het geding zouden kunnen zijn, maar acht het niet zijn taak om over dit beleid een beslissing te nemen. Hij verwijst voor die beslissing naar de politiek.

Een procedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg is een mogelijkheid om het gelijk te halen. De ALV kiest echter voor een andere weg. De rechtsgang bij het Europees Hof zal namelijk jaren in beslag nemen. Het risico bestaat dan dat er in de tussentijd niets verandert rond Valys en de kilometerlimiet alsnog blijft bestaan. Om de belangen van zijn leden zo goed mogelijk te behartigen, concentreert de CG-Raad zich daarom op de dialoog met de politiek.


* Brief van de CG-Raad aan de advocaten


* Memo aan de Algemene Ledenvergadering van de CG-Raad

(Geplaatst: 29 mei 2007)

---