Productschap Margarine


29.05.2007

Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling stuurt reactie naar Britse retail inzake eisen geharde vetten

Het gebruik van de term "gehard vet" op levensmiddelen is misleidend en het weren van geharde vetten draagt niet bij aan een verbetering van de vetzuursamenstelling van producten. Dit staat in de reactie die de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling vandaag heeft gestuurd aan onder andere de Nederlandse overheid, de Britse FSA en de Britse retail.

Aanleiding hiervoor zijn de recent afgekondigde initiatieven van de Britse retail, die producten met gehydrogeneerde vetten volledig willen weren. Deze eisen van de Britse retail (zoals vastgelegd in hun overeenkomst "Removing Trans Fats") wekken ten onrechte de suggestie dat uitbanning van geharde vetten automatisch bijdraagt aan een gezonde vetzuursamenstelling. Het is namelijk niet het (hardings)proces dat telt, maar de uiteindelijke vetzuursamenstelling van een product. Hoe meer onverzadigde vetten en hoe minder verzadigde en transvetten, hoe beter.

De Task Force is van mening dat de term geharde vetten een misleidend begrip is, aangezien de aanwezigheid van geharde vetten niet automatisch wil zeggen dat er transvetzuren in het product aanwezig zijn, terwijl dit in de praktijk wel vaak de perceptie is. Nieuwe hardingstechnieken kunnen in een aantal gevallen zelfs leiden tot een product met een betere vetzuursamenstelling en een gunstiger gezondheidseffect. Acties die erop gericht zijn om een product gezonder te maken zouden zich dan ook niet moeten richten op het weren van gehard vet, maar op de reductie van zowel transvetzuren als verzadigde vetzuren.

De Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling is een samenwerkingsverband van het bedrijfsleven van industrieel bewerkte plantaardige oliën en vetten, inclusief de afnemers in de horeca en is in 2003 opgericht op initiatief van het Productschap Margarine, Vetten en Oliën. Via de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling verplichten diverse industriële sectoren zich om zoveel mogelijk stappen in de goede richting te zetten ter verbetering van de vetzuursamenstelling van de Nederlandse voeding.