Rechtbank Utrecht


Rechter: âDe Ruimteâ voldoet niet aan leerplichtwet

29 mei - De school `De Ruimte' in Soest is geen school in de zin van de leerplichtwet. Dat heeft de kantonrechter in Utrecht dinsdag bepaald. De school voldoet niet aan de wettelijke kwaliteitseisen.

`De Ruimte' maakte tot mei 2005 deel uit van het Iederwijs netwerk, maar vaart sindsdien een eigen koers. Leerlingen op de school bepalen zelf wanneer zij iets willen leren. De school hanteert geen leerlingvolgsysteem.

Omdat het inzichtelijk maken van de vorderingen en het niveau van de leerlingen problemen geeft, staat dit (radicaal) vernieuwend onderwijs ter discussie.

Nu de school de vorderingen en het niveau van de leerlingen niet inzichtelijk wil maken is volgens deskundigen van de Inspectie niet voldaan aan de minimale kwaliteitseisen die in de leerplichtwet zijn opgenomen. Op grond daarvan komt de kantonrechter tot de conclusie dat `De Ruimte' niet voldoet aan de eisen die in de leerplichtwet gesteld worden.

Het verweer van de ouders dat de vrijheid van onderwijs in Nederland - zoals vastgelegd in artikel 23 van de Grondwet en artikel 2 van het eerste protocol bij het EVRM - wordt aangetast gaat volgens de rechter niet op. De staat mag volgens de rechter kwaliteitseisen aan onderwijs stellen ,,De ouders zullen enige bemoeienis van de Staat moeten accepteren in het belang van hun kind'', aldus de kantonrechter.

De twee ouders die door het OM in deze zaak gedagvaard werden overtreden de leerplichtwet. De rechter heeft hen een geheel voorwaardelijke boete opgelegd van respectievelijk twee keer vijftig euro en één keer honderd euro.

LJ Nummers

BA5889
BA5905

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 29 mei 2007 Naar boven