Ministerie van Buitenlandse Zaken

Gezamenlijke Verklaring van

de Minister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden en
de Minister van Buitenlandse Zaken van de Volksrepubliek China inzake de Versterking van Bilaterale Samenwerking

Minister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden, Maxime Verhagen, bracht op uitnodiging een officieel bezoek aan China van 16 tot 17 mei 2007. Minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi en Minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, hadden een diepgaande gedachtewisseling en bereikten in een vriendelijke en open atmosfeer uitgebreide overeenstemming over de bilaterale relaties en onderwerpen van gemeenschappelijk belang.
De beide ministers van Buitenlandse Zaken waren van mening dat het gezamenlijke Communiqué van 16 mei 1972 inzake de betrekkingen tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Volksrepubliek China als hoeksteen dient en de leidende principes aangeeft voor de ontwikkeling van de bilaterale banden. In de afgelopen 35 jaar zijn de relaties tussen Nederland en China geleidelijk versterkt met groter wederzijds politiek vertrouwen, uitgebreidere economische samenwerking en handel en vruchtbare samenwerking op het gebied van onderwijs, wetenschap en technologie, cultuur, gezondheidszorg, landbouw, waterbeheer en andere gebieden. Beide zijden hebben tevredenheid uitgesproken over de geboekte vooruitgang.
Gelet op de complexe veranderende internationale omgeving zijn de fundamentele belangen van beide landen en hun volk gediend bij een verdere toename van het wederzijdse politieke vertrouwen tussen Nederland en China en een verdieping van pragmatische samenwerking op alle gebieden. Dit zal ook bijdragen aan een harmonieuze wereld met duurzame vrede en gemeenschappelijke welvaart. Bij het stilstaan bij de 35e verjaardag van hun diplomatieke betrekkingen kwamen beide zijden overeen om de totstandkoming van een alomvattend partnerschap van wederzijds voordeel tussen Nederland en China te bevorderen, waarmee het strategisch belang van de relatie wordt onderstreept. Zij kwamen overeen om gezamenlijk actie te ondernemen op de volgende gebieden:

1. Beide zijden hebben voorgesteld het huidige momentum van contacten op hoog niveau te behouden en te versterken door middel van regelmatige bezoeken over en weer, bilaterale ontmoetingen en uitwisseling van informatie teneinde de toekomstige ontwikkeling van de bilaterale

betrekkingen te kunnen plannen en sturen; steun te verlenen aan pogingen

om de uitwisseling en samenwerking op het gebied van economie, handel, wetenschap en technologie, landbouw, milieu, energie, klimaatverandering, waterbeheer, gezondheidszorg, onderwijs en andere terreinen te behouden en uit te breiden; en pragmatische, effectieve maatregelen te nemen om de uitwisseling en samenwerking tussen Nederland en China op lokaal niveau op een hoger niveau te brengen. Beide zijden hebben afgesproken een mechanisme voor reguliere consultaties en uitwisseling op hoog niveau tussen beide ministeries tot stand te brengen. Dit omvat een jaarlijkse ontmoeting tussen beide ministers van Buitenlandse Zaken, in principe bij bilaterale gelegenheden maar indien noodzakelijk bij multilaterale gelegenheden en jaarlijkse consultaties op het niveau van vice-minister of directeur-generaal, alternerend tussen Den Haag en Peking.
Op basis van deze uitwisselingen en gelet op uitwisselingen, consultaties en samenwerking op andere terreinen kunnen beide zijden bespreken hoe in het licht van de nieuwe omstandigheden en ontwikkelingsbehoeften een samenwerkingsstructuur inclusief een politieke dialoog op het niveau van de leiders van beide regeringen, bij bilaterale of multilaterale gelegenheden, tot stand kan worden gebracht.
De twee zijden verwelkomden zowel de China-EU diplomatieke trainingscursus als het Nederland-China jonge diplomaten seminar, waarvan volledig gebruik moet worden gemaakt teneinde de dialoog tussen beide ministeries van Buitenlandse Zaken te versterken en het wederzijds begrip te verbeteren.
De Nederlandse zijde herbevestigde dat het vasthoudt aan het één-China beleid, volgens hetwelk de regering van het Koninkrijk der Nederlanden de regering van de Volksrepubliek China als de enig wettige regering van China erkent. China waardeerde deze Nederlandse houding ten aanzien van het één-China beleid en herhaalde zijn eigen positie ten aanzien van de Taiwan-kwestie.

2. Beide zijden spraken de overtuiging uit dat het alomvattende strategische partnerschap tussen de EU en China een belangrijke rol speelt bij het bevorderen van de ontwikkeling van de relatie tussen Nederland en China. Beide zijden ondersteunden de dialoog op hoog niveau en de consultaties op verschillende niveaus tussen de EU en China en verwelkomden de start

van de onderhandelingen over een nieuw Partnerschaps- en

Samenwerkingsakkoord tussen de EU en China, die de volledige breedte van hun betrekkingen zal omvatten, inclusief versterkte samenwerking op politiek terrein. Deze onderhandelingen zullen ook de economische en handelssamenwerkingovereenkomst tussen de EU en China actualiseren, die op een relatief onafhankelijke wijze zal worden geadministreerd, rekening houdend de bredere doelstellingen van het strategisch partnerschap tussen de EU en China.
In het licht van het alomvattend strategische partnerschap tussen de EU en China bevestigde Nederland zijn politieke bereidheid om bij te blijven dragen aan de opheffing van het EU-wapenembargo tegen China op basis van de Gemeenschappelijke Verklaring van de EU-China Top van 2004 en latere Conclusies van de Europese Raad. Nederland erkende het belang voor China van volledige markteconomiestatus. Beide zijden zijn van mening dat de dialoog tussen de EU en China over de markteconomiestatus van China verder versterkt zou moeten worden.
3. China en Nederland ondersteunen beide ten volle een eerlijk, rechtvaardig en op regels gebaseerd multilateraal systeem, waarbij de Verenigde Naties een centrale rol spelen bij het aanpakken van wereldwijde vraagstukken en bij het aandragen van politieke oplossingen voor internationale conflicten door middel van consultaties en onderhandelingen. Beide partijen spraken hun steun uit voor hervormingen die de VN in staat moet stellen beter met dreigingen en uitdagingen om te gaan. Zij benadrukten hun toewijding aan de bevordering van wereldvrede, veiligheid, duurzame ontwikkeling en mensenrechten, de ontwikkeling van effectief multilateralisme en het helpen oplossen van mondiale uitdagingen waarmee de internationale gemeenschap geconfronteerd wordt. Zij uitten hun toewijding aan de implementatie van de uitkomst van de VN-Top van 2005, inclusief de samenwerking met de recent opgerichte VN- instellingen, zoals de Commissie voor Vredesopbouw en de Mensenrechtenraad.
Beide zijden zullen samen werken aan het verwezenlijken van de Millennium Ontwikkelingsdoelen en duurzame ontwikkeling wereldwijd zodat de doelen met betrekking tot de uitbanning van extreme armoede en honger, universeel basisonderwijs, gelijke rechten voor mannen en vrouwen en versterking van de positie van vrouwen, de reductie van kindersterfte, verbeterde gezondheid van moeders, het bestrijden van HIV/AIDS, malaria en andere ziekten, een duurzaam leefmilieu en de totstandbrenging van een mondiaal partnerschap voor ontwikkeling bereikt worden. Beide zijden waren het erover eens dat met name in

Afrika belangrijke uitdagingen in het verschiet liggen, waarvoor nauwe

samenwerking en coördinatie tussen alle partijen van de internationale gemeenschap essentieel is. Het bereiken van de Millennium Ontwikkelingsdoelen vereist daarom onmiddellijke actie van alle partijen, waaronder grotere ODA-budgetten en effectievere internationale steunverlening.
Beide zijden zijn eveneens overeengekomen reguliere besprekingen te houden over de Verenigde Naties en Internationale Financiële Instellingen om hun samenwerking op dit terrein te verdiepen. Beide zijden onderstreepten hun toewijding aan de bescherming en bevordering van mensenrechten en zijn overeengekomen hun consultaties op het gebied van mensenrechten voort te zetten. Zij onderstreepten het belang van concrete stappen op het gebied van mensenrechten in overeenstemming met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en gerelateerde internationale mensenrechtenverdragen en herbevestigden hun toewijding aan het verder verbeteren van de samenwerking en uitwisseling op dit terrein op basis van gelijkheid en wederzijds respect, terwijl zij tegelijkertijd zullen pogen om in de praktijk meer betekenisvolle, positieve resultaten te boeken. In dit verband benadrukten zij de positieve rol van het Sino-Dutch Legal Cooperation Programme op dit gebied.
Deze verklaring bestaat uit twee versies, een opgesteld in de Nederlandse en een in de Chinese taal, waarbij beide teksten gelijkelijk authentiek zijn. Peking, 16 mei 2007
De Minister van Buitenlandse Zaken De Minister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden van de Volksrepubliek China Maxime Verhagen Yang Jiechi