Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen lid Van Bommel over een geheim programma tegen Iran

29-05-2007 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over een geheim programma tegen Iran. Deze vragen werden ingezonden op 16 mei 2007 met kenmerk 2060715200.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Bommel (SP) over een geheim programma tegen Iran.

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van berichten in de Amerikaanse pers dat de regering van de Verenigde Staten een geheim destabilisatieprogramma tegen Iran is begonnen, waarbij een bondgenootschap is aangegaan met Israël en gematigde soennitische landen, met als gezamenlijk doel de Iraanse regering te doen afzetten door middel van aanslagen op de olie-industrie en het vergroten van de spanningen tussen het centrale gezag in Teheran en diverse etnische minderheden? 1)

Vraag 2
Hebt u tevens kennisgenomen van het bericht dat de financiering van deze campagne, waarvan de kosten worden geschat op 300 miljoen dollar, voor rekening komt van Saoedi-Arabië?

Antwoord
Ja.

Vraag 3
Deelt u de mening dat een dergelijk programma een gevaarlijke en ongewenste daad van agressie is tegen Iran, omdat het in strijd is met het internationaal recht, en dat dit programma moet worden afgekeurd? Zo ja, op welke wijze zult u uw afkeuring overbrengen? Indien neen, waarom niet? Impliceert dit, dat u dit beleid goedkeurt? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord
Ik beschik in het geheel niet over aanwijzingen die de geloofwaardigheid zouden kunnen staven van beweringen over het bestaan van een destabilisatieprogramma van de Verenigde Staten dat gericht zou zijn op het doen afzetten van de Iraanse regering door middel van aanslagen op de olie-industrie en het vergroten van de spanningen tussen het centrale gezag in Teheran en diverse etnische minderheden, alsmede over financiering hiervan door Saoedi-Arabië.


1.
http://rawstory.com/news/2007/Report_Saudis_US_sponsoring_covert_actio n_0507.html

En ook The Atlantic "Grand Illisions" Zie
http://www.theatlantic.com/doc/prem/200706/condoleezza-rice. Zie ook The New Yorker, Seymour Hersh, 5 maart 2007. The redirection.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl