Nieuw-Vlaamse Alliantie


SP.A en gezondheidszorg: niet rechtpraten wat krom is (29/05/07)

De ziekteverzekeringsuitgaven per patiënt liggen volgens het RIZIV het hoogst in Eeklo. Driewerf hoera op de banken van de socialisten: Eeklo geeft hen zogezegd het bewijs dat Franstalig België niet aan overconsumptie doet én dus moet de gezondheidszorg niet gesplitst worden.

Dat is echter de wereld op zijn kop. Niemand, ook de N-VA niet, ontkent dat er ook in Vlaanderen overconsumptie bestaat. Er is trouwens zeker meer consumptie in Vlaanderen inzake thuiszorg, thuisverpleging, vaste huisarts, daghospitalisatie, ... Alleen vergeten de socialisten (en ook wel Marc Justaert) dat die meerkost zichzelf terugverdient. Logischerwijs kost de thuiszorg trouwens meer in Vlaanderen: als patiënten sneller uit het ziekenhuis worden ontslagen, of minder lang in het moederhuis blijven na een bevalling, of minder snel naar het rusthuis trekken en langer thuis blijven... dan kost dat meer, maar de terugverdieneffecten zijn enorm: geen dure hospitalisatie en rusthuizen zoals in Franstalig België. Dat vergeet de SP.A gemakkelijkheidshalve en zelfs Van Broeckhoven weet er geen raad mee.

De feiten zijn wat ze zijn. Wallonië kiest voor het duurdere systeem van ziekenhuizen en specialisten. Vlaanderen trekt de kaart van de huisarts en de preventie. De SP.A moet geen kromme redenering opzetten om te beweren dat er geen probleem meer is. De SP.A tekende de resoluties van 1999 en onderschreef het Vlaamse regeerakkoord van 2004. Als SP.A daarvan afstapt dan moet ze gewoon toegeven dat ze woordbreuk pleegt en geen drogredenen zoeken.

Auteur:
Ondervoorzitter N-VA
Dr. Louis Ide

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be