Gemeente Tilburg

29-5-2007
Behoud historische panden Tilburg
Gemeente zoekt samenwerking met Monumenten Fonds Brabant

Tilburg gaat deelnemen aan een Brabants fonds voor het behoud en hergebruik van historische panden. Dat heeft het college vorige week besloten. Wethouder Hugo Backx van Cultuur: "Door de deelname kunnen we een aantal waardevolle panden in de stad die verloren dreigen te gaan een nieuwe bestemming geven. We willen starten met de restauratie en herbestemming van het Deprezgebouw in de Spoorzone."

Het college wil een bedrag van vier ton inzetten voor deelname aan het fonds. Voor het Deprezgebouw aan de Lange Nieuwstraat wordt een bedrag van ruim twee ton gereserveerd. Ook voor een project in 2009 wordt geld gereserveerd.

Onderhandeling
Het college gaat verder in onderhandeling met het NV Monumenten Fonds Brabant om te komen tot een formeel samenwerkingsverband. Als dat lukt kunnen ook de financiële middelen ingezet worden. De gemeente gaat samen met externe partijen inventariseren welke projecten in aanmerking kunnen komen voor het fonds.

Het geld dat Tilburg in het fonds wil stoppen was al beschikbaar, het college heeft met de raad afgesproken dat er bij de begrotingsbehandeling voor 2008 een voorstel voor besteding van die middelen zou liggen. Het college zet daarvoor nu de eerste stappen. Het voorstel wordt op 11 juni aanstaande besproken in de raadscommissie fysiek.