Gemeente Tilburg

29-5-2007
Proef met Transferium in Tilburg
Meijerijbaan blijkt meest geschikte locatie

Tilburg voert een pilot voor 3 jaar met een transferium aan de Meijerijbaan in Tilburg. De bedoeling is dat automobilisten daar gratis parkeren. Voor 0,50 rijden ze met een pendelbus, die om de 10 minuten rijdt, retour naar het centrum. Dat heeft het Tilburgs college deze week besloten.

Meijerijbaan
Adviesbureau Arcadis vergeleek twee potentiële locaties,'t Laar en de Meijerijbaan. Overwegingen waren onder meer aantal parkeerplaatsen, herkenbaarheid, bereikbaarheid, sociale veiligheid en vandalismegevoeligheid. Op basis van deze aspecten heeft de locatie aan de Meierijbaan de voorkeur, want deze is voor de gebruiker vanaf de invalsweg het best herkenbaar en minder gevoelig voor vandalisme dan 't Laar. Vanaf de locatie Meierijbaan is verder een korte route mogelijk voor de pendelbus tot vlakbij het centrum via Tivolistraat en St. Josephstraat. De Meierijbaan heeft als nadelen de relatief geringe omvang en de beperkte uitbreidingsmogelijkheden.

Fietstransferium
Een ander argument dat voor de locatie Meijerijbaan pleit, is de mogelijke combinatie met een fietstransferium. Als uitwerking van het Fietsplan Tilburg 2005 - 2015 is een experiment met een fietstransferium in voorbereiding. Uit locatieonderzoek blijkt dat dit experiment het beste op de locatie Meierijbaan past. Bij een combinatie is de locatie door de week als fietstransferium gericht op werkende mensen in de binnenstad en op zaterdagen, koopavonden en koopzondagen als transferium voor het winkelende publiek.

Pilot
In maart heeft wethouder Els Aarts van Verkeer en vervoer toegezegd de mogelijkheid te onderzoeken van een driejarige pilot met een transferium aan de stadsrand van Tilburg. In opdracht van de gemeente heeft het adviesbureau Arcadis twee alternatieven uitgewerkt: een transferium bij 't Laar (op het evenemententerrein) en een op de Meierijbaan (bij het Bastion hotel). Aan de adviseur is als randvoorwaarde meegegeven dat het moet gaan om een relatief eenvoudige voorziening die past bij het karakter van een pilot en die zich snel laat realiseren. De pilot moet de ervaring opleveren om in de toekomst te komen tot een meer hoogwaardige en permanente voorziening. Vooralsnog richt de pilot zich op de doelgroep bezoekers van het centrum. Daarom is het transferium open op zaterdag, koopavond en koopzondag. Dan staat de bereikbaarheid van het centrum het meest onder druk.

Verdere procedure
Het college bespreekt het transferium in de commissie Fysiek van juni. Nadat de commissie haar vragen en bedenkingen kenbaar heeft gemaakt, neemt het college een definitief besluit. Bij een positief besluit in juli van dit jaar opent het transferium waarschijnlijk in april of mei 2008.