Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Postbus 90801 Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-Gravenhage Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl

Contactpersoon Uw brief Doorkiesnummer Ons kenmerk AI/CB/2007/15590 E-mail Datum 29 mei 2007

Onderwerp Rapportage monitorproject "Universiteiten"

Hierbij bied ik u het eindverslag aan van het monitorproject "Universiteiten" dat door de Arbeidsinspectie is uitgevoerd in de periode van september 2006 t/m december 2006.

Dit project is een vervolg op het inspectieproject in 2002 met de volgende bevindingen:
- Bij bijna alle bezochte faculteiten werden overtredingen geconstateerd met betrekking tot de beeldschermwerkplekken (zowel van medewerkers als van studenten).
- In de meeste gevallen bleken de faculteiten in de Risicoinventarisatie- en evaluatie en plan van aanpak onvoldoende aandacht te besteden aan de risico's van beeldschermwerkers.
- Bij meer dan de helft van alle bezochte faculteiten werd er onvoldoende voorlichting en onderricht gegeven over RSI aan zowel studenten als medewerkers. Tegen de achtergrond van de nieuwe Arbowet en de hierbij gemaakte keuzes leek het niet langer opportuun om een breed inspectieproject met handhaving op RSI te houden. Na overleg met de vorige staatssecretaris van SZW is daarom besloten dat de Arbeidsinspectie middels een monitorproject nagaat hoe nu, 4 jaar later, de stand van zaken is.

In het bijgevoegde eindverslag "Universiteiten" worden de resultaten gepresenteerd. In totaal zijn landelijk 40 faculteiten bezocht bij 13 Nederlandse universiteiten. De resultaten van dit project hebben in eerste plaats betrekking op de in dit project bezochte faculteiten. De resultaten geven een indicatie van hoe het op een aantal onderdelen gesteld is met de risico's van RSI/ beeldschermwerk op de universiteiten.

De resultaten kunnen als volgt worden samengevat:

- Bij de bezochte faculteiten ontstaat het beeld dat RSI door beeldschermwerk bij werknemers en studenten een aanzienlijk risico vormt.
- Op alle bezochte faculteiten was een risicoinventarisatie en evaluatie (RI&E) aanwezig, waarvan bij ongeveer 2 van de 3 bezochte faculteiten er voldoende aandacht werd besteed aan de risico's van RSI en beeldschermwerk. Het plan van aanpak bleek in ongeveer 4 van de 5 bezochte faculteiten aanwezig te zijn. Bij ruim 1 op de 5

bezochte faculteiten bleek het plan van aanpak onvoldoende (bijvoorbeeld termijnen of prioriteiten niet goed aangegeven) of niet aanwezig.

- Alle bezochte faculteiten blijken na 2002 maatregelen te hebben genomen op het gebied van RSI en beeldschermwerk. Bij 3 van de 4 faculteiten werd expliciet aangegeven dat deze maatregelen genomen zijn naar aanleiding van de inspecties van de Arbeidinspectie in 2002.

- Op alle faculteiten wordt aan zowel werknemers als studenten voorlichting gegeven over risico's van RSI en beeldschermwerk. Wel is bij ongeveer de helft van de faculteiten meer structurele voorlichting nodig. Niet alleen folders en via internet maar ook meer voorlichting op maat bijvoorbeeld door individuele adviezen.
- Bij 1 van de 8 bezochte faculteiten beoordeelde de inspecteur dat de wijze waarop de faculteit de risico's ten aanzien RSI en beeldschermwerk aanpakt nog onvoldoende is.

Geconcludeerd kan worden dat de universiteiten en faculteiten na het vorige inspectieproject in 2002 veel maatregelen met betrekking tot RSI door beeldschermwerk hebben genomen, maar dat men er nog niet is. Blijvende aandacht voor het onderwerp werkgerelateerde RSI door beeldschermwerk op universiteiten zal nodig blijven. Belangrijk daarbij is dat zowel op brancheniveau als op bedrijfsniveau werkgevers en werknemers hiermee samen aan de slag gaan. De komende tijd wordt er door de sociale partners een Arbocatalogus opgesteld. Aanbevolen wordt om het onderwerp werkgerelateerde RSI door beeldschermwerk hierin op te nemen.
In verband met het onderwerp beeldschermwerk en RSI is relevant te melden dat tijdens het Algemeen Overleg (AO) Arbo van 7-2-2007 van de vaste Kamercommissie SZW, door de toenmalige Minister van SZW een toezegging is gedaan1 dat de Arbeidsinspectie de komende jaren een Arbobrochure Onderwijs voor zal bereiden, met daarin nadrukkelijk opgenomen het onderwerp RSI door beeldschermwerk. Deze Arbobrochure zal t.z.t. ook naar de Tweede Kamer worden gezonden.
Gezien de aandacht die is gevraagd vanuit voornoemd AO overleg over het onderwerp RSI en beeldschermwerk, wil ik de Tweede Kamer van de resultaten van dit monitorproject op de hoogte stellen.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. J.P.H. Donner)


1 bij de bespreking van het rapport "Leren zonder last: Preventie van RSI klachten en psychosociale overbelasting bij leerlingen en studenten in het onderwijs" (ITS, 2007),

---


3