Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-Gravenhage Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl

Contactpersoon Uw brief Doorkiesnummer Ons kenmerk AI/CB/2007/15586 E-mail Datum 29 mei 2007

Onderwerp Rapportage inspectieproject Hoger Onderwijs

Hierbij bied ik u het eindverslag aan van het inspectieproject "Hoger Onderwijs" dat door de Arbeidsinspectie is uitgevoerd in de periode van maart 2006 tot en met november 2006.

In totaal zijn landelijk 152 vestigingen van hogescholen geïnspecteerd. De uitkomsten van dit inspectieproject geven een goed beeld van hoe het op een aantal onderdelen gesteld is met de risico's van werkstress en RSI/ beeldschermwerk op vestigingen van hogescholen in Nederland.

De resultaten van de inspecties kunnen als volgt worden samengevat:
- Werkstress door psychosociale arbeidsbelasting bij werknemers in het hoger onderwijs vormt een aanzienlijk risico. Zo blijkt circa 1 op de 6 werknemers (16%) zoveel werkstress te ervaren, dat sprake is van een verhoogd risico. Eigenlijk zouden voor deze groep werknemers direct maatregelen moeten worden getroffen om de werkstress te verminderen.
In vergelijking met andere groepen werknemers zoals personeel in de commerciële dienstverlening, is het percentage met een verhoogd risico in het hoger onderwijs ongeveer 4 maal hoger.

- Op circa 3 van de 4 vestigingen van hogescholen was het beleid omtrent psychosociale arbeidsbelasting zodanig dat er geen aanleiding was om handhavend op te treden. Bij circa 1 op de 4 vestigingen van hogescholen zijn overtredingen geconstateerd ten aanzien van de beleidsvoering psychosociale arbeidsbelasting.
- Bijna tweederde van de vestigingen van hogescholen heeft een verbredend en verdiepend onderzoek omtrent werkstress door psychosociale arbeidsbelasting uitgevoerd, waarbij het opvallend is dat amper gebruik is gemaakt van het ontwikkelde werkdrukinstrument van het Arboconvenant. Veelal is gebruik gemaakt van de aanwezige interne of externe deskundigheid (bijv. gecertificeerde arbodienst).
- In de bezochte vestigingen van hogescholen is de afgelopen jaren, een uitzondering daargelaten, veel geïnvesteerd in ergonomisch verantwoord meubilair en beeldschermapparatuur. Wel bleek dat de beeldschermwerkplekken niet altijd goed waren ingesteld, mede omdat betreffende werknemers niet goed waren voorgelicht en geïnstrueerd over een goede werkplekinstelling.


- Op 1 van de 3 geïnspecteerde vestigingen van hogescholen werd geen of onvoldoende voorlichting en onderricht aan werknemers gegeven over werkgerelateerde RSI en beeldschermwerk.

Geconcludeerd kan worden dat de sector de afgelopen jaren veel aandacht heeft besteed aan het vormgeven van adequaat Arbobeleid met daarin aandacht voor de belangrijke risico's werkstress door psychosociale arbeidsbelasting en werkgerelateerde RSI door beeldschermwerk. Blijvende aandacht voor deze onderwerpen in het hoger onderwijs is nodig. Belangrijk daarbij is dat zowel op brancheniveau als op instellingsniveau werkgevers en werknemers hiermee samen verder aan de slag gaan. Op dit moment wordt er door sociale partners gewerkt aan een Arbocatalogus. Aanbevolen wordt om de onderwerpen psychosociale arbeidsbelasting en werkgerelateerde RSI door beeldschermwerk hierin op te nemen.

In verband met het onderwerp beeldschermwerk en RSI is relevant te melden dat tijdens het Algemeen Overleg (AO) Arbo van 7-2-2007 van de vaste Kamercommissie SZW, door de toenmalige Minister van SZW een toezegging is gedaan1 dat de Arbeidsinspectie de komende jaren een Arbobrochure Onderwijs voor zal bereiden, met daarin nadrukkelijk opgenomen het onderwerp RSI door beeldschermwerk. Deze Arbobrochure zal t.z.t. ook naar de Tweede Kamer worden gezonden.
Gezien de aandacht die is gevraagd vanuit voornoemd AO overleg over het onderwerp RSI en beeldschermwerk, en de actualiteit van het onderwerp werkstress bij werknemers in het hoger onderwijs wil ik de Tweede Kamer van de resultaten van dit inspectieproject op de hoogte stellen.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. J.P.H. Donner)


1 bij de bespreking van het rapport "Leren zonder last: Preventie van RSI klachten en psychosociale overbelasting bij leerlingen en studenten in het onderwijs" (ITS, 2007),

---