Gemeente Geldrop-Mierlo


EXTRA ONDERSTEUNING VOOR MANTELZORGERS

Onder mantelzorg verstaan we de zorg die mensen bieden aan een naaste. Deze zorg wordt doorgaans vrijwillig door familie of bekenden gegeven aan iemand die langdurig zorg of hulp nodig heeft. U kunt dan denken aan een man die voor zijn dementerende echtgenote zorgt of een dochter die haar moeder in huis heeft genomen. Maar ook ouders die een (lichamelijk of verstandelijk) gehandicapt kind in huis hebben, geven mantelzorg. Het geeft veel mensen een goed gevoel als ze veel voor hun naaste kunnen betekenen, maar het geven van mantelzorg kan soms heel erg zwaar zijn.

Het kabinet heeft besloten om in 2007 de inzet van de mantelzorgers te belonen met een financiële vergoeding. In 2007 is deze vergoeding EUR 250,- per mantelzorger. De mantelzorger kan de financiële vergoeding krijgen als hij of zij iemand verzorgt, waarbij sprake is van intensieve of langdurige zorg voor een ernstig gehandicapt of zorgafhankelijk persoon.

ABWZ-INDICATIE
Er geldt wel een voorwaarde: voor de verzorging van de ernstig gehandicapte of zorgafhankelijke persoon moet een ABWZ-indicatie (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) voor extramurale zorg zijn afgegeven. Deze ABWZ-indicatie moet minimaal zes maanden geldig zijn. Per zorgvrager kan maximaal één keer per jaar voor één mantelzorger een uitkering van maximaal EUR 250,- worden verstrekt.

UITVOERING
Hoe deze maatregel precies uitgevoerd gaat worden is nog niet duidelijk. Het doel is dat de procedure zo eenvoudig mogelijk is voor de mantelzorger. Alle inspanningen zijn er op gericht om de mantelzorgers nog dit jaar - namelijk op 10 november `De Dag van de Mantelzorg' - de vergoeding te verstrekken. Zodra duidelijk is op welke wijze u in aanmerking kan komen voor deze extra ondersteuning brengen wij u hiervan op de hoogte.