Gemeente Geldrop-Mierlo


REGIO ZET IN OP INTENSIEVERE HANDHAVING VAN ALCOHOLWETGEVING

Tijdens inspecties van afgelopen weekend in de gemeenten Nuenen, Best en Deurne zijn twee boeterapporten opgemaakt tegen ondernemers die alcohol verstrekten aan minderjarigen. Sinds april worden maandelijks in drie regiogemeenten verkooppunten zoals supermarkten en uitgaansgelegenheden gecontroleerd. Het is elke keer een verrassing welke drie gemeenten zullen worden bezocht. Politie en de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) werken samen bij deze handhavingsacties die deel uitmaken van het project `Laat je niet flessen!'.

STRENGER TOEZICHT OP LEEFTIJDSGRENZEN De regio Zuidoost-Brabant hoort bij de top van regio's in Nederland qua alcoholgebruik onder jongeren. Nederland op haar beurt behoort tot de top van de wereld. Mede door het toenemende inzicht in de risico's van alcoholgebruik op jonge leeftijd heeft de regio Zuidoost-Brabant het project `Laat je niet flessen!' ontwikkeld. Eén van de belangrijkste pijlers van dit project is het intensiveren van de handhaving. Uitgangspunt daarbij is meer toezicht houden op de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop. In de loop van dit jaar zal daaraan worden toegevoegd meer toezicht op het verbod op openbare dronkenschap.

HANDHAVING IS EEN UITERST EFFECTIEF PREVENTIE-INSTRUMENT Handhaving behoort tot de meest effectieve instrumenten op het gebied van alcoholpreventie. Dit concludeert ook de Wereld Gezondheidsorganisatie in een overzichtstudie naar de effectiviteit van alcoholbeleid. Regels die niet worden gehandhaafd blijken in praktijk meestal niet te functioneren. Een alcoholbeleid zonder intensieve handhaving zal dan ook niet werken. De regio zal de komende drie jaar daarom door blijven gaan met het vernieuwen en intensiveren van de handhavingsmogelijkheden.

GEMEENTEN NUENEN, BEST EN DEURNE BEZOCHT AFGELOPEN WEEKEND Het afgelopen weekend zijn op vrijdagavond en zaterdagavond handhavingsacties gehouden in de gemeenten Nuenen, Best en Deurne. Tijdens de controles is gelet op de naleving van de Drank- en Horecawet met betrekking tot de leeftijdgrenzen voor alcoholverkoop. Er zijn in totaal twee boeterapporten opgemaakt tegen ondernemers die de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop overtraden. In totaal zijn er 11 inspecties gehouden waarbij de doelgroep jongeren aanwezig was. Overtredingen kunnen worden bestraft met een boete die kan oplopen tot 4500 euro.

INFORMATIE
Voor meer informatie kunt u kijken op www.sre.nl/alcoholenjongeren