Ingezonden persbericht


PERSBERICHT : 29 mei 2007

Minder dan één jaar na het opstarten zijn meer dan 12.000 vrijwilligers ingeschreven op de website van Volterys met de bedoeling in contact te komen met onderzoekers en deel te nemen aan het protocol van medisch onderzoek. De soms provocerende oproep van Volterys werd gehoord : de medische research heeft nood aan « proefkonijnen » om vooruit te kunnen gaan en, in tegenstelling met de zeer verspreide mening, zijn de hieraan verbonden risico's miniem.

2000) en Frankrijk (>9000 vrijwilligers). We nodigen de Nederlandstalige kandidaten uit, ze zijn vandaag de dag minder in aantal, zich te laten inschrijven, het aanbod aan proefnemingen is immers groot in Vlaanderen en in Nederland. Zestig procent van de vrijwilligers zijn vrouwen, wellicht zijn zij meer gevoelig aan de problematiek en tevens meer beschikbaar. De leeftijdspiramide heeft haar middelpunt voor de 20 tot 30-jarigen maar alle leeftijden zijn vertegenwoordigd, met inbegrip van de senioren, de deelname van deze klasse is van cruciaal belang. Immers, veel behandelingen zijn bedoeld voor bejaarde personen en het is niet optimaal deze uit te testen op studenten.

De overgrote meerderheid van de kandidaten zijn gezonde proefpersonen. Nochtans biedt dit aanbod reeds een interessante verscheidenheid wat de onderzoekers toelaat om, bijvoorbeeld, proefpersonen te vinden met slaapstoornissen of overgewicht, of ook proefpersonen die een of ander geneesmiddel gebruiken. Het verhogen van het aantal zieke deelnemers is voor Volterys één van de uitdagingen voor de toekomst.

Volterys telt reeds 20 onderzoekseenheden, centra voor klinisch onderzoek en farmaceutische bedrijven onder zijn gebruikers. Ondervraging van de basisgroep volgens specifieke criteria laat hen toe kostbare tijd te besparen en dit met minimale kosten. Het aangeboden spectrum voor studie is breed: proeven met geneesmiddelen van fase 1, proeven op de onderlinge wisselwerking van een geneesmiddel met een bepaalde stof, op genetische en psychologische testen, op medische beeldvorming en op slaapstoornissen.

Gezien het succes van het initiatief in Frankrijk en in België breidt Volterys zich tegenwoordig uit naar andere landen van Europa.

Over Volterys :

Volterys (www.volterys.nl) is bedacht en ontwikkeld door dr. Laurent Hermoye, een Belgische onderzoeker, gespecialiseerd in MRI hersenscans, om het publiek bewust te maken van het belang van het onderzoek met vrijwilligers en om twee groepen in contact te brengen die elkaar vaak slecht bereiken: vrijwilligers en onderzoekers. Het concept van Volterys is uniek: de vrijwilligers schrijven zich gratis in en maken, semi-anoniem, een algemeen en een medisch profiel aan. De onderzoekers plaatsen een oproep voor een onderzoek of raadplegen de database met vrijwilligers, zoekend op criteria die nodig zijn voor hun onderzoek. De gegevens onderzoeker-vrijwilliger worden pas uitgewisseld als beide partijen hun toestemming hebben gegeven voor een specifiek onderzoek. Het vervolg van de procedure is in handen van het laboratorium van de onderzoeker en gebeurt voornamelijk volgens de regels van de Verklaring van Helsinki en de Europese Richtl ijnen van 4 april 2001.

Perscontact: Ph. Van De Wiele, philippe@volterys.org, GSM: +32.486.87.88.64

____

Volterys

Reik de geneeskunde uw helpende hand !