Wageningen Universiteit

29 mei 2007

Onderdeel: Animal Sciences Group

De diervoederindustrie zet producten met bepaalde (gezondheids)claims in de markt. Deze staan op zoweletiketten als wervingsteksten. De claims kunnen misleidend zijn voor de consument en tot concurrentievervalsing leiden. Ook is de scheidslijn tussen een gezondheidsclaim en een medische claim vaak onduidelijk. Daarom heeft de Animal Sciences Group in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) een oriënterend onderzoek gedaan naar de haalbaarheid voor diervoeders van een soortgelijke lijst als de âIndicatieve lijst van gezondheidsaanprijzingenâ van de Keuringsraad Openlijke Aanprijzing Geneesmiddelen (KOAG) voor humane voeding. Op deze manier wil men eerlijke handel en betrouwbare informatie voor de consument bewerkstelligen. Het onderzoek had betrekking op de diervoeders voor gezelschapsdieren (honden en katten).

Aansluiten bij humane voeding.
In het algemeen vinden de onderzoekers dat de Europese regelgeving op dit gebied beter op elkaar moet worden afgestemd. Ook kunnen fabrikanten van diervoeding aansluiten bij op handen zijnde wetgeving voor gezondheidsclaims van supplementen en eventuele biologische geneesmiddelen voor humane voeding. Vervolgonderzoek is nodig naar gezondheidsclaims bij voeding voor paarden en andere landbouwhuisdieren.

Downloaden rapport
Onderzoeksrapport nr. 32 âGezondheidsclaims diervoeding. Oriënterend onderzoek in voeders gezelschapsdierenâ kunt u hier bekijken.

Contact
G. Kasper
Tel. 0320 - 293 321
gerrit.kasper@wur.nl