Stadsdeel Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord investeert in een groen stadsdeel

Ecologische zone wielerbaan opgeleverd

Amsterdam-Noord is een groen stadsdeel en blijft dat ook. Vorig najaar startte het stadsdeel samen met het Natuurontwikkelingsfonds IJmeer het natuurproject Van IJ tot Gouw. Dit project bestaat uit dertien deelprojecten en beslaat het gebied aan de buitenzijde van de ringweg A10 tussen de Durgerdammerdijk en de Beemsterstraat. Het project loopt door tot 2010 en het deelproject in de omgeving van de wielerbaan, is nu gereed. Tijdens een fietstocht door het gebied plaatsten portefeuillehouder Openbare Ruimte, Harm-Jan van Schaik en Maarten van Poelgeest, voorzitter van het Natuurontwikkelingsfonds IJmeer, afgelopen vrijdag de laatste steen van een ringslangwand.

Amsterdam-Noord is een groen stadsdeel en blijft dat ook. Vorig najaar startte het stadsdeel samen met het Natuurontwikkelingsfonds IJmeer het natuurproject 'Van IJ tot Gouw'. Dit project bestaat uit dertien deelprojecten en beslaat het gebied aan de buitenzijde van de ringweg A10 tussen de Durgerdammerdijk en de Beemsterstraat. Het project loopt door tot 2010 en het deelproject in de omgeving van de wielerbaan, is nu gereed.
Tijdens een fietstocht door het gebied plaatsten portefeuillehouder Openbare Ruimte, Harm-Jan van Schaik en Maarten van Poelgeest, voorzitter van het Natuurontwikkelingsfonds IJmeer, afgelopen vrijdag de laatste steen van een ringslangwand.

Het project van IJ tot Gouw heeft 2 doelen:

1. Het versterken van de ecologische relatie tussen het IJmeer en Waterland.

2. Het versterken van de recreatieve relatie tussen Amsterdam en Waterland.
Het versterken van de ecologische relatie gebeurt onder andere door het aanbrengen van ijsvogelwanden en overwinteringsplekken voor de ringslang, de Noordse woelmuis en libellen. De recreatieve relatie wordt versterkt door veenvoetpaden aan te leggen en bestaande paden te verbeteren. Voorop staat dat de recreatie de ecologie niet mag aantasten.
Ecozone wielerbaan
Door het verleggen van de wielerbaan kon de ecologische functie van het gebied worden versterkt. De nieuw aangelegde plasdrasoever zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de Noordse woelmuis in het gebied kan overwinteren. Daarnaast is er hier een ijsvogelwand geplaatst en een broeihoop aangelegd voor de ringslang.