Gemeente Lansingerland


Integrale controle horecagelegenheden
bier 100.jpg

Op donderdag 24 mei jl. werd in de gemeente Lansingerland een integrale controle gehouden bij horecagelegenheden waarbij verschillende inspectiediensten gezamenlijk optraden.

Deze controle was een gevolg van afspraken tussen politie (district Noord) en de voormalige gemeenten Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk. De gemeente Lansingerland vervult in het kader van het Integrale Handhavingsbeleid hierin een coördinerende rol.

De politie, brandweer, energiebedrijf ENECO, Dienst Milieubeheer (DCMR), Voedsel en Warenautoriteit en ambtenaren van de afdeling Vergunningverlening en Handhaving traden gezamenlijk op. Er werd steekproefsgewijs in de 3 woonkernen een aantal Horecagelegenheden bezocht en daarbij werd vooral gekeken of de veiligheidsvoorschriften waaraan de horecagelegenheden moeten voldoen ook daadwerkelijk worden nageleefd. Ook werd een bedrijfspand gecontroleerd dat als woning dienst zou doen voor een groot aantal buitenlandse werknemers.

Er zijn door de verschillende diensten overtredingen geconstateerd zoals het niet in orde zijn van de brandveiligheid, milieuvoorschriften die administratief niet goed werden afgehandeld en hygiëne eisen die niet correct werden nageleefd. Hierop zullen nu ook vervolgstappen worden gezet om er op toe te zien dat deze zaken op orde komen.

De gemeente en de andere deelnemende inspectiediensten waren tevreden over de uitkomst van de controle. De bezochte horecaondernemingen houden zich in het algemeen goed aan de voorschriften. Wel werden er door de verschillende inspectiediensten enkele overtredingen geconstateerd en werd een bedrijf enkele uren gesloten tot de ondernemer aan de wettelijke voorschriften voldeed.

Deze integrale controle heeft als voordeel dat alle inspectiediensten zoals politie, brandweer, ENECO, milieudienst Rijnmond (DCMR) en de Voedsel en Warenautoriteit tegelijkertijd hun inspectie verrichten en de horecaondernemers in een keer bezoek krijgen in plaats van op verschillende tijdstippen.

Het ingezette personeel van de verschillende inspectiediensten was het er unaniem over eens dat het gezamenlijke optreden de onderlinge samenwerking ten goede was gekomen. Men leerde van elkaars werkgebied en de soortgelijke akties zijn zeker voor herhaling vatbaar.